Řidič ujel po dálnici v protisměru deset kilometrů, pátrá po něm policie

  • 54
Deset kilometrů v protisměru ujel prvního dubna po dálnici D35 neznámý řidič. Ten najel u Dašic na Pardubicku do nesprávného směru a v levém pruhu pokračoval až na konec dálnice směrem na Olomouc. Policie po muži pátrá.

„Hledanému řidiči hrozí za jízdu na dálnici v protisměru ve správním řízení pěti až desetitisícová pokuta. Hrozí mu také roční zákaz řízení,“ řekla policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

Hledaná Škoda Felicia má červenou či vínovou barvu, do protisměru s ní řidič najel 1. dubna v 13:11 hodin, a to na dálnici D35 na 148. kilometru v Dašicích.

„V jízdě pokračoval v levém jízdním pruhu až na konec dálnice na 158. kilometru ve směru jízdy na Olomouc,“ řekla Muzikantová.

Policie žádá svědky, kteří Felicii jedoucí po dálnici v protisměru potkali a mají pořízený záznam z palubní kamery, ať kontaktují policisty na telefon 974 572 502 nebo prostřednictvím linky 158.

Když už řidič vjede na dálnici do protisměru, měl by co nejrychleji a bez otáčení zastavit auto v odstavném pruhu, tedy co nejvíce vlevo u krajnice, zapnout varovná světla, obléknout si reflexní vestu a schovat se za svodidla pro své bezpečí.

„Neměl by také zapomenout na umístění bezpečnostního trojúhelníku do vzdálenosti minimálně 100 metrů před auto z pohledu přijíždějících vozů. Jeho povinností je rovněž okamžité nahlášení vzniklé situace na linku 158 s přesnou identifikací místa odstaveného vozidla a vyčkání příjezdu hlídky,“ řekla Muzikantová.

Stejně důležité je také co nejrychlejší nahlášení jízdy v protisměru i ostatními účastníky silničního provozu na policejní linku s upřesňujícími informacemi.

„O odvrácení případného střetu vozidel totiž rozhodují vteřiny,“ dodala Muzikantová.