Do Pardubic přiletěla Sea Fury, vrtulová stíhačka britského námořnictva

  • 15
Na pardubickém letišti ve středu přistála nejvýkonnější vrtulová stíhačka, která kdy sloužila u britského Royal Navy. Její zvuk je nezaměnitelný. Historický letoun Hawker Sea Fury vyráběný ve druhé polovině 40. let minulého století ve Velké Británii bude v sobotu 28. května jedním z největších taháků jubilejní 30. Aviatické pouti.

„Je to úžasný aeroplán a fantasticky rychlý. Letos je to evropská premiéra tohoto letounu a bude právě v Pardubicích,“ řekl o stroji jeho pilot Dan Griffith.

Letadla Sea Fury byla zkonstruována na samém konci druhé světové války a do služby byla zařazena přesně před 75 lety.

„Jednalo se o poslední vrtulový stíhací letoun, který sloužil u britské Royal Navy, a zároveň také jeden z nejrychlejších sériově vyráběných letounů s jedním pístovým motorem. Právě motor je u toho stroje vskutku impozantní, jedná se o dvouhvězdicový osmnáctiválec Bristol Centaurus s objemem válců téměř 54 litrů a výkonem 3 000 koní (2 200 kW). Za letu vydává úžasný zvuk a nepřehlédnutelný je i jeho výkon. Pro příznivce technických zajímavostí dodám, že u tohoto motoru je použit místo tradičních ventilů poměrně raritní šoupátkový rozvod,“ uvedl ke stroji Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti.

Letadla Sea Fury byla určena pro britské letadlové lodě a významná část z 860 vyrobených strojů putovala na export. Stroj, který se představí na Aviatické pouti, je v barvách letadel používaných australským námořnictvem.

Majitelem letadla je Stefan Landi. Pilotovat jej bude výše zmiňovaný britský letec Dan Griffith. Na Aviatické pouti není žádným nováčkem. V Pardubicích létal se Spitfirem, vyzkoušel si řízení legendárního Blériota.

Jubilejní 30. ročník Aviatické pouti se v Pardubicích uskuteční již tento víkend a pro návštěvníky je toho připraveno opravdu hodně. Bohatý program bude k vidění na obloze i v pozemním programu.