Bazén v Litomyšli

Bazén v Litomyšli | foto: Michal Klíma, MAFRA

Moderní stavby Litomyšle přiblíží nový manuál, stačí mít chytrý telefon

  • 2
Městská galerie v Litomyšli představila architektonický manuál, který nabízí přes internet cestu k fotografiím, komentářům a projektům více než stovky prací, jež ve městě vznikly od roku 1900 až do současnosti.

Prohlížet si lze stavby podle doby jejich vzniku nebo si na mapě zobrazit pouze práce jediného autora nebo je možné si přímo v terénu zvolit jednu z pěti stezek a krok po kroku procházet s chytrým telefonem Litomyšlí, jako by to byla jedna velká galerie.

Architektonické manuály už vznikly v Brně a v Plzni, výhodou Litomyšle je, že vše se nachází na dosah ruky a zaměření na moderní práce dává nahlédnout nejenom na letité veřejné budovy, ale i do nitra nových rodinných vil od architektů, jako jsou Josef Pleskot, Aleš Burian či Martin Rudiš.

Vedle špičkových staveb tu jsou však zastoupeny i svým způsobem nenápadné, ale zajímavé rodinné domy. Dobrým příkladem je omšelý prvorepublikový patrový domek Františka Sotony u hlavní silnice na Svitavy, který ukazuje produkci místního stavitele Jana Maizla.

Lidé objevují stavby, které dosud nevnímali

„Zahrnovali jsme i stavby, které jsou zdánlivě nezajímavé, a dokonce architektonicky ne tak hodnotné, ale v kontextu města a jeho historie jsou důležité. Například sídliště Komenského náměstí, které samozřejmě architektonicky nevyniká, ale podstatně změnilo tvář města,“ uvedla Anna Šubrtová z městské galerie.

„Všechny objekty jsou nově nafoceny jedním fotografem, mají jednotnou vizuální podobu,“ uvedla ředitelka Městské galerie Litomyšl Dana Schlaichertová.

Manuál se může pochlubit tím, že obrazová příloha, tedy nové i archivní fotografie a plány zahrnují celkem dva a půl tisíce položek a budou dál doplňovány. Texty přibližují osudy a dílo tvůrců, popisují i umělecké pojetí jednotlivých objektů a historii a okolnosti jejich vzniku.

„Máme kladné reakce od místních občanů, kteří město sice perfektně znají, i tak však v manuálu nacházejí nové věci, stavby, kterých si nevšímali,“ uvedla Šubrtová.

Galerie chce, pokud získá dotaci, vytvořit ještě dvě tematické stezky, vydat tiskem mapového průvodce, pořídit audionahrávky, a případně i označení na budovách, podle nichž by je zájemci v manuálu rychle nalezli.

Malým kazem na kráse je fakt, že v manuálu jsou pouze stavby postavené po roce 1900. Licenci k manuálu má Brno, a to jeho využití v Litomyšli podle ředitelky galerie omezilo právě 20. a 21. stoletím.