(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ZZS MSK

Na ženě v kuchyni začal hořet oděv, popálila se na osmdesáti procentech

  • 5
Velmi vážné popáleniny utrpěla v kuchyni žena v obci na Opavsku. Zranil se i její manžel, který se jí snažil pomoci. Postižená nakonec skončila na popáleninovém centru v Ostravě.

Nešťastná událost se podle záchranářů stala v neděli ráno v obci na česko-polském pomezí.

„Šedesátiletá žena se během práce v kuchyni dostala do kontaktu s ohněm, při čemž se vzňal její oděv,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Dodal, že ženu podle všeho postihla zdravotní indispozice.

Policisté uvedli, že se neštěstí stalo přibližně o půl osmé ráno, když při vaření snídaně žena zapínala plynový vařič. „Při manipulaci z přesně nezjištěné příčiny začal hořet její oděv. Běžela ještě do vedlejšího pokoje, kde byl její manžel. Tomu se nakonec podařilo ženu uhasit,“ sdělil mluvčí policistů na Opavsku René Černohorský.

Popálil se i ženin manžel

Když na místo přijel lékař, zjistil, že postižená utrpěla popáleniny druhého a třetího stupně, a to hlavy, trupu i končetin. „Celkově v rozsahu zhruba osmdesáti procent tělního povrchu,“ dodal Humpl.

Záchranáři ženě zajistili žilní vstup a také vstup do kostní dřeně, následně postiženou uvedli do umělého spánku.

„Byla převedena na přístrojem řízenou ventilaci a posádky se postaraly o prvotní ošetření popálených částí těla. Nakonec byla žena ve velmi vážném stavu vrtulníkem přepravena do Popáleninového centra v Ostravě,“ přiblížil mluvčí.

Na rukou a nohou utrpěl lehčí popáleniny i 68letý manžel, i on po prvotním ošetření skončil ve fakultní nemocnici.