(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Vyloučené lokality Vítkovska mají své domovníky i pochůzkáře z řad místních

  • 2
Pochůzky v ulicích i práce v domech se sociálními byty. Na Vítkovsku jako domovníci i preventisté kriminality pracují příslušníci tamní menšiny.

Mají za sebou první dva měsíce. I když na hodnocení je podle představitelů města ještě brzy, činnost dvou domovníků a dvou asistentek prevence kriminality už je v Budišově nad Budišovkou znát. Minimálně ze zlepšil stav domů se sociálními byty.

„Už se povedlo několik menších akcí. Pustili se do úpravy společných prostor, jako je malování nebo opravy omítek. V domech se zavedly pravidelné úklidy a dodržování pořádku,“ líčí místostarosta Budišova nad Budišovkou Pavel Jílek, který má na starost činnost dvojice mužů-domovníků.

Každý z nich má vlastní rajon, jeden tři, druhý čtyři vchody bytů. „Vybírali jsme tak, aby domovníci ve své oblasti působnosti zároveň bydleli. V pracích pro dva si navzájem pomáhají. Dohled nad úklidy, veřejným pořádkem a drobné opravy má na starosti každý ve svých vchodech,“ upřesnil Jílek.

Preventistky pomohly zadržet celostátně hledaného

Preventistkami kriminality je v Budišově dvojice žen. Zázemí našly v opravené čekárně na autobusovém nádraží, kde mají malou kancelář. Díky tomu dohlédnou na pořádek v čekárně, kam se především přes zimu stahují i opilci či bezdomovci. Denně však ženy především vyrážejí do ulic po celém městě.

„Několikrát do týdne se scházíme, řešíme aktuální situaci ve městě, rozdáváme si úkoly. Ty jsou různé. Když jsme měli zvýšené krádeže ovoce ze zahrad, pohybovaly se v daných lokalitách, teď od září budou školákům nápomocné na přechodech pro chodce. Máme také vytipovaná problematičtější místa, která jsou pod jejich dohledem,“ uvádí velitel budišovských městských strážníků Jaroslav Grečmal, který je takzvaným mentorem obou preventistek.

Ženy mají za sebou i první úspěchy. „Pomohly zadržet celostátně hledanou osobu, která se během útěku tady dopustila loupežného přepadení,“ uvádí Grečmal.

Preventistky také pomohly při krádeži peněženky s osmdesátitisícovým obnosem. „Rozhodili jsme přes holky sítě a podařilo se díky tomu zjistit, kde se ty peníze objevily. Případ teď řeší státní policie,“ dodává velitel strážníků. Dosavadní spolupráci hodnotí pozitivně.

Pracovní pozice zastávají členové místní komunity

Cílem tříletého projektu je zvýšení bezpečnosti a kultury bydlení v městských bytech se zaměřením na sociálně vyloučené lokality. A právě členové místní komunity nové pracovní pozice zastávají. Dobře se v lokalitách vyznají, mají tam vlastní vazby a kontakty, lépe komunikují s příslušníky své komunity. Toho chce využít i nedaleký Vítkov, kde dvojice preventistů kriminality, muž a žena, vyrazí do terénu od září. 

I jejich pole působnosti bude široké: od hlídání vzniku černých skládek, pomoc na přechodech pro chodce, kontroly heren a sběr injekčních stříkaček až po informování o extremistických projevech vůči menšinám, přednášky o prevenci či pomoc lidem třeba odkazem na dluhovou poradnu.

„Čtyřikrát do roka projdou školením a budou řízeni vyškoleným strážníkem městské policie. Vítkov má zhruba šest tisíc obyvatel, z toho je odhadem na pět set Romů. Rádi bychom obrousili třecí plochy na minimum,“ říká místostarosta Vítkova Oldřich Huška.

Inspirací pro obě města byl Moravský Beroun, kde se podobný systém osvědčil. Budišovská a vítkovská radnice využily dotačních možností. Tříletý projekt v Budišově vyjde na zhruba 7 milionů, ve Vítkově na 2,5 milionu korun. Pětadevadesát procent pochází z dotací.

Obě města se také chystají čerpat dotační peníze na opravy a budování sociálních bytů, vznikají i dluhové a sociální poradny. Vítkovsko se tak chce postavit vysoké zadluženosti a chudobě i vyšší kriminalitě.