ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: HZS MSK

Plyn z překopnuté přípojky začal hořet, hasiči evakuovali přes čtyřicet lidí

  • 9
Při výkopových pracích ve Vrbně pod Pradědem dopoledne překopli dělníci přípojku plynu, který vzápětí začal hořet. Hasiči evakuovali přes čtyřicet lidí, zejména pak z blízkého sociálního ústavu. Už se mohli vrátit zpět, nikdo není zraněn.

Podle policejního mluvčího René Černohorského nehrozilo pro okolí žádné nebezpečí. Potrubí údajně okolo jedenácté hodiny překopl některý z dělníků.

Nehoda se stala v blízkosti Domova pro osoby se zdravotním postižením organizace Sagapo. Jeho ředitel Petr Konečný řekl ČTK, že zaměstnanci s podporou hasičů evakuovali celý domov. Kapacita domova je osmnáct uživatelů, pracuje v něm až deset zaměstnanců.

Podle ředitele existovala varianta, že se autobusem přestěhují do podobného zařízení v nedalekém Bruntálu.

Nakonec to ale nebylo nutné, klienti se proto po patnácté hodině začali vracet. „Evakuovaní lidé se mohou pomalu vracet do svých domovů. Místo nehody již hasiči předali plynařům,“ potvrdil mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Jak dále uvedl, na místě zasahovaly čtyři jednotky. „Evakuováno z okolních objektů, například bytů a rodinných domků, bylo celkem 41 osob, včetně 25 klientů a zaměstnanců Domova pro mentálně postižené osoby Sagapo,“ shrnul Kůdela.

Doplnil, že středotlaké potrubí a dvě souběžné přípojky hasiči neustále ochlazovali proudy vody.

„Plameny nejsou vůbec vidět, zbytky plynu vyhořívají ještě ve výkopu. Aby mohlo být potrubí zcela bezpečně uzavřeno a nemusely přitom být zastaveny dodávky plynu pro obyvatele Vrbna pod Pradědem, uvažuje se o vyhloubení vhodného otvoru v neodkryté části potrubí a definitivním zaslepení přípojek,“ přiblížil po třinácté hodině mluvčí hasičů.

O dvě hodiny později pak zásah skončil. „Požár plynového potrubí se podařilo zcela uhasit a obě plynové plastové přípojky neprodyšně sepnout svíracími válci. Po důkladné kontrole místa mohlo být konstatováno, že se nemusí kopat žádná další ‚díra‘,“ konstatoval.