Kronikář Stonavy Stanislav Kuba prochází kolem vystavených posledních těžebních vozíků dolů na území obce. Vpravo z Dolu Darkov, za ním Důl ČSA, za pár let přibude monument z Dolu ČSM. (29. září 2023) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Poslední hornická obec Stonava. Z místa na odpis se stala žádaná lokalita

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zelené louky, rozkvetlé záhony a květinové truhlíky v oknech opravených domů. Příjemný pohled skýtá příjezd do Stonavy, kterou měly před třiceti lety pohltit následky těžby uhlí na Karvinsku. Kousek vedle stojí Důl ČSM, poslední činná černouhelná šachta v zemi.

Přestože se v této oblasti stále těží, vyhrála Stonava v roce 2000 soutěž Vesnice roku Moravskoslezského kraje a v roce 2018 se ve stejné soutěži umístila třetí.

„Je obdivuhodné, jak dokázala svůj zánik zvrátit,“ řekl v roce 2018 porotce soutěže Alfons Pospiech. Na obci ocenil nejen to, jak začala místo bourání pracovat na sanačních úpravách, ale i to, jak získala na všechny tyto akce finance.

„Bylo to prostě o dohodě s těžaři,“ uvedl první porevoluční starosta Stonavy Ondřej Feber. „Oni chtěli těžit a my žít. Byli jsme ochotní tolerovat těžký průmysl, hluk a znečištění. Za to jsme požadovali adekvátní finanční kompenzaci a tyto peníze jsme nabídli lidem formou nadstandardních výhod, jako byly příspěvky na bydlení a modernizaci domů, chov zvířat, domovní odpad a další,“ popsal Feber nastavení priorit, ve kterém pokračuje i současné vedení radnice.

No a tehdy přišel pán s notesem v ruce. Rozhlédl se a zhodnotil dům. To bude 50 tisíc, příjezdová cesta není víc než za osm. A studna? Tu už máte zasypanou, takže to bude pár stovek.

Stanislav Kubapamětník a kronikář Stonavy

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se