Stolpersteine ve Frýdku-Místku odhalili Milena Slaninová, předsedkyně Židovské...

Stolpersteine ve Frýdku-Místku odhalili Milena Slaninová, předsedkyně Židovské náboženské obce v Ostravě, a primátor města Petr Korč. (20. 9. 2022) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ve Frýdku-Místku poprvé odhalili kameny připomínající oběti holokaustu

  • 1
Heinricha Wolfa, Julia Hupperta s Annou Huppertovou a Zigmunda a Herminu Demnerovy, někdejší obyvatele Frýdku a Místku, kteří se stali oběťmi holokaustu, připomínají ve Frýdku-Místku první kameny zmizelých, takzvané stolpersteine. Za přispění magistrátu je zde v úterý slavnostně odhalili i zástupci židovské obce.

Stolpersteine od úterý připomínají i Karla Pavlíka a Antonína Vaculíka, velitele obrany Czajánkových kasáren 14. března 1939 a pedagoga a odbojáře. Oba zavražděné okupanty v průběhu druhé světové války.

„Ty kameny jsou na zemi, každý, kdo se k nim skloní, tím jakoby vzdává úctu těm zemřelým,“ řekla při slavnostním odhalení stolpersteine na frýdeckém Zámeckém náměstí Milena Slaninová, předsedkyně Židovské náboženské obce v Ostravě.

Vedle frýdeckého Zámeckého náměstí byly v úterý odhaleny i kameny zmizelých na místeckém náměstí Svobody. A netýkaly se jen židovských obyvatel Frýdku a Místku, na začátku druhé světové války ještě dvou samostatných měst.

Stolpersteine ve Frýdku-Místku připomínají oběti holokaustu, například rodinu Huppertovu. (20. 9. 2022)

Úterní vzpomínka patřila i Karlu Pavlíkovi a Antonínu Vaculíkovi. Zatímco osudy velitele obrany Czajánkových kasáren jsou všeobecně známy, po druhém jmenovaném je sice v Místku pojmenována ulice, o jeho osobě ale příliš obyvatel města neví.

Podobně složité je i pátrání po osudech zavražděných židovských obyvatel Frýdku-Místku.

„Je to často detektivní pátrání, hledáme, kde se dá, bohužel se často příliš pramenů nedochovalo,“ komentovala přípravy na umístění kamenů zmizelých Milena Slaninová. „Na jaře bychom chtěli ve Frýdku-Místku odhalit další stolpersteine, pár jich chystáme přidat i v Ostravě. Je za tím ale opravdu hodně náročná příprava.“