ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dluhopisy s vysokým úrokem vynesly miliony jen podvodníkům, lidi napálili

  • 12
Snahy lidí zúročit výhodně volné peníze v době vysoké inflace zneužili dva muži z Frýdecko-Místecka. Jejich nabídkou vysoce úročených firemních dluhopisů na údajný projekt s elektrokoly a nabíječkami se nechalo přivábit osm desítek lidí. Peníze jsou v nedohlednu.

Dva muži ve věku 37 a 45 let podle policistů rozhodli si nelegálně přivydělat. Založili dvě firmy, přičemž v jedné vydali dluhopisy v hodnotě deset tisíc za kus na nákup strojů při rozjíždění podnikání, druhá společnost pak měla dluhopisy v nominální hodnotě dokonce 25 tisíc korun kvůli podnikání s elektrokoly a nabíjecími stanicemi.

„Garantované úroky, respektive zisky, měly být desetiprocentní. Tyto informace byly prezentovány rovněž na internetových stránkách a zájem projevily desítky klientů,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Nakonec muži celkem od zhruba osmdesáti dluhopisových investorů získali přibližně 6,5 milionu korun. Jenže slibovaný výnos poslali jen několika prvním investorům, podnikat nezačali a peníze utratili pro své náročné potřeby.

Oklamaní lidé brzy podali trestní oznámení a kriminalisté prověřili řadu finančních transakcí. Kromě výpovědí poškozených si vyžádali informace i od peněžních institucí.

Nakonec muže ve věku z Frýdecko-Místecka obvinili z podvodu, za což jim hrozí vězení od dvou do osmi let. Vyšetřování pokračuje.