Diskuze

Kam s odpadky? Útlum skládkování do pěti let nutí úřady hledat řešení

Otázka, kam se směsným odpadem, zaměstnává radnice napříč Moravskoslezským krajem. Za pět let totiž nebude smět na skládky. V regionu jde v součtu o statisíce tun.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

Řešení je celkem jednoduché - výrobci změnit systém balení svých výrobků a občané se vrátit k nákupu skromného balení.

Podívejme se na jednu klasiku - maso v krabičce. U řezníka maso zabalí jen do folie která překryje maso (kdysi se balilo do papíru, a taky to lidi přežili). Maso v krabici je sice trvanlivější, pokud je v ochranné atmosféře, ale krabička je několika násobně těžší než folie.

Podobně se můžeme bavit o dalších obalech. Kdysi se zboží v krabici obkládalo dřevitou vlnou, dnes velkým množstvím fólií.

Balené nápoje - strašná móda, dřív si lidi udělali nápoj z vody z kohoutku a dnes? Pitné vody z kohoutku se bojíme, přestože dlouho skladované nápoje v PET lahví nic moc.

Pamatuji, že minerální vody si kupovali lidi jako doplněk kvůli minerálům do těla, kvůli léčbě, ne jako dnes jsou "normální" balenou pitnou vodou.

Až potom se bavme o likvidaci odpadu, protože základ je v omezení odpadu.

1 0
možnosti
JV

Nevratné obaly prosadily sup-markety. Přece nebudou svážet minerálkové, sirupové láhve, vínové láhve, zabírá to místo a tak se zůstalo jen u pivních lahví a značkových nápojů pro restaurace. Kde se stala chyba? My poctivě třídíme, stejně jako mnoho dalších, ale co s plastem který nikdo nechce? Na skládku!

0 0
možnosti
LP

Jiná možnost, než ten program KIC přepracovat a spalovnu postavit, stejně nakonec nebude.

Kdyby se na tom pracovalo místo nějakého "hledání řešení", ušetřilo by se spoustu času a nakonec i peněz. Ale o to přece nikdy nešlo...

1 0
možnosti
JR

J24a95k35u60b 63R60o44u68s

19. 1. 2019 13:11

To je naprostá klasika. Zakáže se dobré a funkční řešení, a že za něj neexistuje žádná náhrada nikoho nezajímá.

1 0
možnosti