Stavbou Moravskoslezského kraje se letos stala Prodloužená Rudná

  • 6
Prodloužená Rudná, tedy silnice I/11 v Ostravě, získala cenu Grand Prix v rámci soutěže Stavba Moravskoslezského kraje. Silnice byla kvůli odporu části nedaleko žijících obyvatel dlouho jen rozestavěná.

„Prodloužená Rudná si hlavní cenu zaslouží. Propojení Ostravy a Opavy usnadnilo cestování řidičům a přesunutí provozu mimo město ocenili určitě i obyvatelé Ostravy-Poruby,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák s tím, že ho těší rovněž ceny, které získaly další krajské stavby.

„Ze čtyřiceti šesti přihlášených staveb porota ocenila naši revitalizaci zámeckého parku u zámku Bruntál. Krajské Muzeum nákladních automobilů Tatra pak získalo cenu ministerstva průmyslu a obchodu,“ jmenoval Vondrák.

Nové muzeum nákladních automobilů značky Tatra v Kopřivnici vzniklo z někdejší haly lakovny.

Hlavní cenu v kategorii staveb občanské vybavenosti získala novostavba ostravské Mateřské školy Hrabová, z rekonstrukcí byla nejvýše oceněna přestavba Domu kultury Poklad v Ostravě-Porubě.

„Čestné uznání udělila porota jak revitalizaci knihovny na Podroužkové ulici v Ostravě, tak rekonstrukci objektu na Dělnické ulici, kde vznikl Komunitní dům seniorů v Ostravě,“ dodala mluvčí kraje Nikola Birklenová.

„Touto cestou v regionu oceňujeme architektonicky zdařilé, funkční a pro veřejnost přitažlivé stavby. Prezentace nejlepších a diskuse o nich mohou podle nás vést ke kultivaci veřejného vkusu,“ dodal předseda Obce architektů Ostrava Martin Chválek.