Ostravský podnikatel a majitel Vítkovice Machinery Group Jan Světlík .

Ostravský podnikatel a majitel Vítkovice Machinery Group Jan Světlík . | foto: Dan Materna, MAFRA

Vítkovice musí prodat dceřinou firmu, schválili to věřitelé

  • 0
Pocit hořkosti mohou mít menší věřitelé po dokončení reorganizace společnosti Vítkovice Gearworks, která byla od druhé poloviny září loňského roku v insolvenčním řízení. V pondělí totiž věřitelé schválili reorganizační plán, podle kterého dostanou nezajištění věřitelé vyplaceno jen o něco více než půl procenta svých pohledávek.

„Pro reorganizační plán se vyslovily všechny skupiny věřitelů, ve skupině nezajištěných věřitelů hlasovalo pro šedesát procent přítomných,“ komentoval rozhodnutí soudce krajského soudu v Ostravě. Ve skupině nezajištěných věřitelů jsou jak některé další vítkovické podniky, tak i společnosti ZVVZ nebo Klement.

Právě ty nesouhlasily už se schválením znaleckého posudku firmy v insolvenci, který dosud nenabyl právní moci.

Ze zajištěných věřitelů dosáhne míra uspokojení Komerční banky 5,12 procenta, v případě banky HSBC pak 44 procent. „Klíčovou součástí reorganizace je prodej podniku. Proto předpokládám, že reorganizace nebude trvat příliš dlouho,“ řekl insolvenční správce David Vandrovec. „Prodejní cena je prakticky osmdesát milionů korun, z toho šedesát milionů je vkladem do společnosti a dvacet milionů je příplatek základního kapitálu.“

Peníze z prodeje dostanou věřitelé

Všechny peníze by podle insolvenčního správce byly použity na výplatu věřitelům.

Pokud reorganizační plán nabude platnosti, stanou se novými majiteli dceřiné firmy strojírenských Vítkovic dvě firmy. „Gearworks částečně kupuje společnost Optifin Invest a firma Farvis,“ doplnil insolvenční správce.

Jeden ze zájemců – Farvis, je spojen se společností E-Invest Martina Ulčáka. Společnost Optifin Invest vystupovala v jednáních za svou dceřinou firmu, slovenskou ZTS Sabinov, která patří podnikateli Alexeji Beljajevovi.

Insolvenšní řízení firmě uškodilo

„Insolvenční řízení trvalo přes rok a půl, to bylo pro firmu velmi těžké břemeno,“ popsal Vladimír Bindzár, předseda představenstva a ředitel společnosti Vítkovice Gearworks. „Schválení reorganizačního plánu je pro nás pozitivní zpráva. Zákazníci už nebudou mít obavy využívat naše výrobní kapacity. Věřím, že se podaří získat více zakázek.“

Samotné insolvenční řízení se na chodu firmy projevilo spíše negativně, účetně je společnost v letošním roce ve ztrátě.

„Na tom se podepsaly hlavně vysoké náklady na insolvenční řízení,“ vysvětluje Vladimír Bindzár. „Chceme dostat společnost zase do kladných čísel, rozjet druhou směnu. To se nám zatím nepodařilo, a to jak kvůli nedostatku lidí, tak kvůli nedostatku prostředků na financování výroby. Doufáme, že nám v tom noví majitelé pomohou.“ 

Schválení reorganizačního plánu zatím není definitivní, část věřitelů se stále může odvolat. Stejně tak se ještě může snížit také vypořádání s věřiteli, a to v případě, že by někteří z nich uspěli se žalobami proti odmítnutí přihlášených pohledávek.