Požár nádrží objektivem hasičů.

Požár nádrží objektivem hasičů. | foto: Petr Andráško, HZS Moravskoslezského kraje

Muže obvinili ze zapálení LPG v Českém Těšíně, terčem byly i tankovací pistole

  • 9
Moravskoslezským hasičům se v noci na dnešek podařilo zcela uhasit hořící zásobníky na LPG (zkapalněný ropný plyn) na čerpací stanici v Českém Těšíně na Karvinsku. Zásah jim trval přes 23 hodin. Z úmyslného zapálení je obviněn jednadvacetiletý muž.

Obviněný muž se podle dosavadních zjištění policie nejprve pokusil zapálit pohonné hmoty v hrdlech tankovacích pistolí, což se mu nepodařilo. „Nato zapálil plyn ve dvou tlakových nádrží s LPG,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. 

Hlídka, která na místo po čtvrté ráno na základě oznámení vyjela, si dotyčného všimla a zadržela ho. „Měl pozitivní test na návykové a psychotropní látky,“ podotkla Viačková. 

Zadržený si vyslechl obvinění ze spáchání zločinu obecného ohrožení. „Reálně hrozil výbuch tlakových plynových nádrží s tragickými následky na životech a zdraví. Ještě dnes bude státním zástupcem podán návrh na vazební stíhání obviněného,“ dodala mluvčí. 

Plyn unikal od čtvrtečního rána ze dvou propojených nadzemních zásobníků o objemu deseti metrů krychlových, které byly zaplněny z 80 procent.

První zásobník uhasl už ve čtvrtek odpoledne, kdy pominulo i riziko exploze, druhý dál pomalu dohoříval s minimálním tlakem úzkého sloupce plamenů a bez nutnosti dalšího ochlazování vodou. Hasiči pomocí termokamery pravidelně kontrolovali jeho teplotu i v noci. 

Druhý zásobník byl definitivně uhašen v pátek okolo druhé hodiny ranní. Místo nyní budou prozkoumávat vyšetřovatelé hasičů a policie.

Událost si nevyžádala žádné zranění. „Zprovozněny již byly všechny přilehlé komunikace včetně Karvinské ulice,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. .

18. června 2020

,