Moravskoslezský vítěz prestižní soutěže EY Podnikatel roku 2021 Karel Kadlec z firmy Car Tec Group. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Podnikatelem roku je v Moravskoslezském kraji největší prodejce vozů BMW

  • 9
Vítězem soutěže EY Podnikatel roku 2021 v Moravskoslezském kraji se stal Karel Kadlec ze společnosti CarTec Group, největšího autorizovaného prodejce vozů BMW v České republice. Motto vítěze zní: Rozdíl v je přístupu.

Měl být lékařem, ale chtěl obchodovat. Třiašedesátiletý Karel Kadlec začal podnikat hned po revoluci, pohyboval se v oblasti výroby fotografií, věnoval se i obchodování s cennými papíry.

To hlavní ale přišlo v roce 2002, kdy získal od tehdejšího importéra automobilů BMW obchodní zastoupení pro Ostravu.

Začínal se čtrnácti zaměstnanci, kteří během prvního půl roku prodali čtyřicet vozů. 

Potvrdil se tak fakt, že se v Moravskoslezském kraji vozům luxusnějších značek dlouhodobě daří.

Dnes má značka Car Tec Group více než 300 zaměstnanců a její pobočky v Ostravě, Praze, Brně, Liberci a Olomouci prodávají ročně přes 600 vozů, obrat skupiny přesahuje tři miliardy.

„Karel Kadlec je inspirativním příkladem úspěšného fungování rodinné firmy, kde nyní působí i jeho manželka a dcera. Je energický vizionář, který dokáže lidi nadchnout a jeho rodina je toho důkazem. Zapojit se do podnikání má zájem i jeho mladší dcera a nejmladší syn,“ zdůraznila Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice.

Když měl Kadlec jedenáct let, zemřel mu otec. „Byl lékařem, vědcem a maminka chtěla, abych šel v jeho stopách. Mě ale bavily úplně jiné věci,“ vzpomíná.

Krajští EY Podnikatelé roku v minulých letech

2020 Jaroslav Drahoš, FINIDR
2018 Pavel Mohelník, FERRIT
2017  Bohumír Blachut a Erich Stavař, ISOTRA
2016 Jan Hasík, HSF System
2015  Rudolf Gregořica, LANEX
2014 a 2013 Gevorg Avetisjan, Marlenka international
2012 Mieczyslaw Molenda, Gascontrol
2011 Jannis Samaras, Kofola
2010 Adam, Valdemar a Mariusz Walachové, WALMARK
2009 Pavel Bartoš, FITE
2008  Milan Canibal, Karvinská hornická nemocnice
2007 Tadeáš Franek, Refrasil
2006 Pavel Juříček, Brano Holding
2005 Ladislav Kraus, Bochemie

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a chtěl dělat zahraniční obchod. Jenže narazil. „Z kádrových důvodů – sestra mého otce se v roce 1930 provdala do Rakouska – to nešlo. V Praze jsem sehnal jen místo za 1 700 korun měsíčně, takže jsem hledal dál a dostal se až do Ostravy,“ popsal své začátky vítěz krajského kola.

V Ostravě prošel pozicemi v několika firmách, například dodával unimobuňky na Sibiř, zajišťoval pro zahraničí nabídky geologů z ostravského Unigea, ještě před revolucí spoluzakládal ve spolupráci s několika ostravskými firmami akciovou společnost, která měla v zahraničí zaštiťovat prodej jejich výrobků.

„To tehdy přiletěl náměstek ministra zahraničního obchodu, co si to tady dovolujeme, že to je kontrarevoluce. Ale nás podporoval zdejší krajský výbor strany, takže to bylo docela zajímavé období,“ vzpomínal Kadlec na dobu před sametovou revolucí, která mu změnila život.

Úspěšný kraj

Moravskoslezský kraj je v počtu přihlášených podnikatelů druhým nejsilnějším krajem stávajícího ročníku soutěže hned po Praze. 

Ve srovnání s loňským rokem zaznamenal více jak stoprocentní nárůst, zároveň jde o region, kde se do soutěže přihlásilo největší množství žen podnikatelek, které tvořily čtvrtinu účastníků soutěže.

„V Moravskoslezském kraji evidujeme přes 250 tisíc podnikatelských subjektů. Firmy i živnostníci jsou pro náš kraj velmi důležití, jejich úspěch znamená posílení rozvoje regionu, generuje nová pracovní místa, ale i ekonomický růst,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Výsledky národního finále a jméno vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2021 České republiky budou vyhlášeny 1. března 2022. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále v červnu 2022 a bude bojovat spolu s ostatními národními vítězi z padesáti čtyř zemí světa o titul EY Světový podnikatel roku.

,