Zahradní bazén, který zloděj sice vypustil, ale už ho nezvládl ukrást. | foto: Policie ČR

Zloděj vypustil zahradní bazén, odnést ho však už bylo nad jeho síly

  • 13
Policie v Ostravě dopadla zloděje, který se zaměřil hlavně na chatky ze zahrádkářských kolonií, odkud bral vše, co se dalo zpeněžit. Když se však rozhodl ukrást zahradní bazén, tak ho sice vypustil, aby vzápětí pochopil, že odnést ho nezvládne. Po dopadení se ukázalo, že jde o poměrně protřelého zloděje.

Policistům pomohl všímavý občan, který před několika dny na tísňovou linku 158 nahlásil, že v zahrádkářské kolonii v ostravském obvodu Poruba se pohybuje podezřelý člověk, jenž má u sebe filtrační zařízení k bazénu a další věci, přičemž z kolonie určitě není.

„Neprodleně po oznámení na místo přijela policejní hlídka, která muže zadržela. Policistům hned na místě řekl, že se nachází ve špatné životní situaci a proto věci, které má u sebe, odcizil,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Na policejní služebně při výslechu se ukázalo, že toho má čtyřicetiletý muž z Ostravy na svědomí mnohem více. A zejména že se i v minulosti dopustil nezákonného jednání, v rejstříku trestů má už devět záznamů.

A stejný počet krádeží se mu zatím podařilo prokázat i nyní. Bral vše, co mělo nějakou hodnotu ke zpeněžení. A nejčastěji se pohyboval po zahrádkářských koloniích, nepohrdl však ani zahradami rodinných domků.

„Odcizil tak například hliníkový žebřík, kovový kulatý gril či nářadí,“ poznamenala policejní mluvčí. 

V jednom případě se mu však lup nezdařil. Chtěl ukrást kulatý zahradní bazén o průměru tři a půl metru. Protože byl plný vody, tak nelenil a obsah bazénu vypustil do zahrady. Jenže pak se pokoušel bazén rozebrat, což bylo nad jeho síly a schopnosti. Navíc pochopil, že kvůli jeho velikostí a hmotností ho nejspíše neodnese. Tak to vzdal.

„Svým krádežemi způsobil celkovou škodu za více než 140 tisíc korun. vyšetřování pokračuje, není vyloučeno rozšíření o další protiprávní skutky,“ konstatovala mluvčí Michalíková.

Obviněný byl z krádeže a porušení domovní svobody, za což mu hrozí až pětileté vězení. Vyšetřovatel podal návrh na jeho vzetí do vazby, což soud následně potvrdil.