Centrem Ostravy se valil černý kouř, muži na ulici opalovali měděné kabely

  • 8
Hustý černý kouř, valící se z místa poblíž Městské nemocnice v Ostravě, přilákal jednoho z kolemjdoucích. Ten na místě objevil dvojici mužů, kteří nad otevřeným ohněm opalovali měděné kabely. Táborák na frekventovaném místě v centru Ostravy tak po chvíli ukončila přivolaná hlídka strážníků.

O případu, který se stal v neděli okolo poledne, informovali městští policisté až nyní. „Po příjezdu na místo hlídka zjistila, že na místě se skutečně nachází otevřené ohniště. U tohoto stáli dva muži ve věku 40 a 57 let, přičemž jeden z nich pomocí dřevěné tyče aktivně v ohništi převaloval hořící kabeláž,“ přiblížil dění mluvčí strážníků Jindřich Machů.

Když se policisté ptali, odkud kabely pochází, mladší z mužů uvedl, že kabeláž sbírali celý týden v popelnicích. Po opálení izolace prý chtěli měděnou kabeláž prodat ve sběrných surovinách.

„Vzhledem k tomu, že se v přilehlém okolí staví parkovací dům, strážníci prověřovali i variantu, zda měděná kabeláž nepochází z tohoto staveniště. To se ale nepotvrdilo,“ doplnil Machů.

Následně hlídka vyzvala muže k vydání měděných kabelů, které vážily dohromady patnáct kilogramů. Vzhledem ke skutečnosti, že muži odmítli měděné kabely vydat, strážnici jim je podle zákona odebrali.

„Ke cti obou mužů nutno dodat, že k založení samotného ohniště nepřistupovali laxně. Přilehlý objekt, který byl zabezpečen pouze dřevotřískovou deskou, před rozšířením požáru obložili na místě nalezenými dlažebními kostkami. Připravenu měly rovněž vodu k uhašení ohniště,“ podotkl Machů.