Ostrava pokračuje v likvidaci nadměrně rozšířeného jmelí. V druhé etapě...

Ostrava pokračuje v likvidaci nadměrně rozšířeného jmelí. V druhé etapě projektu pracovníci městských lesů ošetřili již více než polovinu z plánovaných tří stovek stromů. | foto: Magistrát města Ostravy

Ostrava stále likviduje jmelí, na ošetření stromů vyčlenila tři miliony korun

  • 4
Už více než polovinu z plánovaných 301 stromů ošetřili v parcích Ostravy pracovníci městských lesů v druhé etapě projektu zaměřeného na omezení nadměrného šíření jmelí.

„Projekt zahájený v minulém roce jsme museli rozdělit do tří etap, protože napadených stromů ve městě bylo více, než jsme si mysleli,“ zdůvodnil náměstek primátora Aleš Boháč.

V rámci první etapy byly ošetřeny stromy v obvodech Vítkovice, Krásné Pole a Polanka nad Odrou. „Aktuálně se pracuje ve Svinově, Moravské Ostravě a Přívozu, v Mariánských Horách, Nové Vsi, Třebovicích, Martinově, Hošťálkovicích, Proskovicích, Petřkovicích a ve Lhotce,“ upřesnil Boháč a dodal, že město má letos na tyto práce vyčleněny tři miliony korun.

Třetí etapa projektu, v níž se dočká ošetření posledních pěti stovek stromů, plánuje město v obvodech Poruba, Radvanice a Bartovice. „Práce by měly být zahájeny letos na podzim,“ upřesnil náměstek.

Kalamita zvaná jmelí se rychle šíří do dalších regionů, varuje dendroložka

Nejčastěji arboristé na stromech provádějí zdravotní řezy, při nichž z korun odstraňují napadené větve s keříky jmelí. Méně často přistupují k chemickému ošetření, kdy jmelí v korunách stříkají speciální látkou s růstovými regulátory způsobujícími rychlý rozpad těchto stálezelených keřů.

„Aby byl efekt prováděných opatření maximální, provádíme na stromech takzvané podpůrné vazby, které mají stromy zpevnit, čímž zvýšíme bezpečí lidí, kteří pod nimi chodí,“ zakončil magistrátní náměstek Boháč.

11. června 2019