(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kolony v centru Ostravy skončí, ŘSD otevře most přes Ostravici

  • 5
Už jen do konce tohoto týdne budou trápit řidiče v centru Ostravy a na pomezí Hrabové a Vratimova kolony, způsobené opravou mostu přes Ostravici na Rudné ulici. Ředitelství silnic a dálnic by totiž do neděle mělo dokončit opravu, jejíž dopady komplikovaly provoz ve značné části Ostravy.

„Zprůjezdnění mostu v plném profilu je plánováno na 9. prosince 2018,“ řekla Nina Ledvinová, tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic. „To znamená, že do té doby budou opraveny obě poloviny mostu, kam se vrátí doprava v plném rozsahu.“

Oprava mostu přes řeku Ostravici komplikovala dopravu ve městě hlavně tím, že provoz na mostě vedl pouze v jednom směru, od Havířova do Ostravy.

Automobily jedoucí na opačnou stranu musely buď okolo Karoliny v centru Ostravy nebo přes most mezi Hrabovou a Vratimovem. Na obou místech tak vznikaly dlouhé kolony aut, které často museli řešit i policisté, již dohlíželi na provoz na tamních křižovatkách. 

Problémy byly hlavně v době dopravních špiček na Frýdlantských mostech v centru Ostravy a ve Vratimově. Objízdné trasy na několik týdnů navíc zkomplikovala stavba kruhového objezdu na křižovatce Paskovské a Mostní ulice v Hrabové.

Otevřením mostu pro provoz v obou směrech ale ještě jeho opravy nekončí. „V příštím roce se ještě uskuteční stavební práce pod mosty, které ovšem nebudou mít na provoz na silnici I/11 vliv,“ konstatovala Ledvinová.

Společně s návratem obousměrného provozu se na most vrátí i nákladní automobily nad šest tun, které na most v době oprav nesměly vjíždět ani ve směru od Havířova. Oprava mostu přišla ŘSD na více než 60 milionů korun.

„Oprava spočívala hlavně ve výměně vozovkového souvrství včetně hydroizolace, výměně ložisek, obnově protikorozní ochrany ocelové konstrukce, výměně zádržného systému a mostních závěrů a provedení sanace spodní stavby,“ upřesnila rozsah oprav Ledvinová.