Vizualizace ukazují, jak by mělo vypadat centrum Opavy bez obchodního centra...

Vizualizace ukazují, jak by mělo vypadat centrum Opavy bez obchodního centra Slezanka. | foto: Vizualizace: re:architekti

Dětský koutek, přístupná střecha i bourání. Opava řeší, co se Slezankou

  • 0
Občerstvení, dětský koutek, školicí prostory i volně přístupná střecha. Opava má hrubou představu, co by se mělo stát budovou Slezanky na Horním náměstí. Konkrétní obrysy rekonstrukce bývalého obchodního centra do konce května dodají hned tři architektonické kanceláře. Stále je ve hře ale i bourání.

„Výraznější limity jsme nestanovili, chtěli jsme architektům nechat určitou volnost. Ale musí si uvědomit, že je pro nás důležitá ekonomická stránka opravy budovy,“ uvedl primátor Opavy Radim Křupala.

Radnice oslovila jednu pražskou a dvě brněnské architektonické kanceláře, aby v koncepční studii v různých variantách rozpracovaly, k čemu by opavská budova mohla sloužit, a vyčíslily předpokládanou výši investice. Za to mezi ně rozdělí stotisícovou částku.

Vzniknout může odpočinková zóna i školicí prostory

Opava počítá s kombinací stravovacích, vzdělávacích a volnočasových služeb. „Umíme si zde představit nějakou formu občerstvení, dětský koutek a školicí prostory. Chceme prověřit možnosti využití stávajícího suterénu, který je v objektu poměrně rozsáhlý, a také využití nadstřešního prostoru. Budova nabízí krásný výhled na centrum města,“ upřesnil primátor s tím, že na střeše by mohla vzniknout odpočinková zóna se zelení s venkovním posezením.

Na konci května by již představitelé Opavy měli mít v ruce vizualizace i propočty cen. Návrhy poté zveřejní. Možnost rekonstrukce Slezanky prověřují, protože se jednoznačně neshodují na jejím zbourání.

S tím počítá již hotová architektonická studie pražského ateliéru re: architekti, která chce na místě Slezanky postavit nové bytové domy. Výběr, zda bourat, či opravovat, pak bude na nových představitelích Opavy, kteří vzejdou z podzimních komunálních voleb.