Diskuze

Po vzoru Voskovce a Wericha. Historik objevil unikátní divadelní hru

Objev důležitý nejen pro opavské, ale i české divadelní dějiny se podařil opavskému historikovi Jiřímu Knapíkovi. Našel dávno zapomenutý scénář s názvem Kaolin a Majolika, autorskou avantgardní hru, která dává nový rozměr opavskému divadelnictví. Mladí studenti z Opavy se při jeho tvorbě nechali inspirovat pražským Osvobozeným divadlem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Ono českých novin bylo v převážně německé Opavě minimum.

I české divadlo zde vystupovalo pouze pohostinsky.

Skutečnost, že zde čeští gymnazisté napsali vtipnou satiru na místní poměry byla reálným (intelektuálním) úspěchech místní české menšiny

0 0
možnosti
RB

Historicke dilo jehoz vehlas presahl hranice mesta:

O příznivém přijetí publikem psal hlučínský týdeník Náš Domov.

0 0
možnosti
MH

Tak ono kdyby se více zapatralo ve starých papírech některých rodin, tak se takových studentských epigonskych děl osobností své doby, najde "neurekom". A povětšinou to, že jsou zapomenuté, má své opodstatnění. I J. Werich vzpomínal na jedno své spisovatelské dílko, které prý skoro kopírovalo Chestertona. A ani tenkrát mu to neotiskli v časopisu. Tyhle věci mají z 90% především význam citový pro autora a jeho okolí. Nevyvracim, že se může shodou okolností nalézt i "perla". Ale toto dílko to asi nebude...

0 0
možnosti
Foto

Molínovo jméno mi bylo povědomé, se zmínkou o Dikobrazu jsem si hnedka vzpomněl

0 0
možnosti
RB

Když se Josef Molín chtěl v roce 1950 zavděčit angažovanou kresbou pokryteckých amerických politiků křtících válečnou loď Peace, určitě by ho v životě nenapadlo, že patřičné orgány uvidí na obálce časopisu Dikobraz mezi zkarikovanými postavami i prezidenta Klementa Gottwalda a jeho ženu Martu. Molín skončil na osmnáct měsíců za mřížemi.

1 0
možnosti
Foto

Mám trochu podezření, že se nakonec ukáže, že autorem této nově objevené hry je (jako ostatně u většiny ztracených a znovuobjevených her) Jára Cimrman.

3 0
možnosti
Foto

J63i19r84k40a 45H77o41n68c12ů

7. 11. 2020 21:44

Samozřejmě. Jde o část jeho operety Proso.

0 1
možnosti

To musí být významný objev - hra, po které ani hned po jejím uvedení před málem devadesáti lety pes neštěkl a nikdy si na ni nikdo nevzpomněl.

1 2
možnosti