Diskuze

Analýza: Co bude s OKD? Možná pět šest let a fajront

Už několik měsíců se vede tichá zákulisní bitva o to, jak dlouho se ještě bude v české části Slezska těžit černé uhlí. Dosavadní plán zatím počítá s těžbou uhlí do roku 2024, lidé z OKD opatrně hovoří o možnosti těžby až do roku 2030. Problémem se zabývá analýza MF DNES.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L42u30k54á73š 71M51a69c43h

19. 10. 2019 18:53

Tezna uhli je nejaky regionalni sport, ktery tam v te Ostrave provozuji?

0 5
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 7
možnosti

J83i36ř37í 66N90o68v56á92k

19. 10. 2019 18:12

Co s tím má společného ČSSD a ODS?

2 1
možnosti

Je to svym zusobem logicky vyvoj, kazda firma musi premyslet do budoucna pokud chce prezit. V minulosti mame hezkou radu prikladu, kdy se nekde tezilo a pak skoncilo s tezbou, treba stribro v KH. Dnesni spolecnost je trochu jina, ale je to stejne, stejne jako treba s finskou nokii, společnost byla založena roku 1865 Fredrikem Idestamem ve městě Nokia nedaleko Tampere jako papírna. Později začala vyrábět i gumárenské výrobky. Po druhé světové válce rozšířila svou výrobu o telefonní a telegrafní kabely....atd... to je o lidech ve vedeni spolecnosti,...

Na druhou stranu, kdyz uz tezim uhli a chci tezit uhli, musim se chovat rentabilne a klidne tezit i v zahranici, kdyz jde o suroviny, je to nekdy i levnejsi vozit z afriky a chranit nase zasoby pred vycerpanim a prirodu.

Nebo proste profese zanikne jako rada profesi v minulosti a nahradi je jine... a doufejne s vyssi pridanou hodnotou...

To, ze to neco bude stat je jasne...

3 0
možnosti

Jsou nějaké krátkodobé a dlouhodobé cykly, které silný těžař zvládne. Tady díky právnímu nihilismu co v ČR panuje skončil v insolvenci silný těžař a svého času na naše poměry zdravá společnost, co měla vlastní výrobu energií, koksovny, dopravní divizi, pozemky, ostrahu, zahradníky, sídliště s desítky tisíc bytů a další dceřinné společnosti a která by poslední uhelnou krizi zvládla. Jak se doly OKD zavřou a zlikvidují, již je nikdo nikdy neobnoví, technicky to nebude možné, zatopené doly se rozmočí, průvodní horniny napučí a zničí úvodní důlní díla, ekonomicky se to nevyplatí obnovit. Dlouhodobá údržba, čerpání důlních vod, větrání čerpacích stanic bude finančně náročné, takže pár let tady pojede asi nějaká konzervace a pak se to potichu, bez pozornosti médií celé uzavře na dobro a navždy. Nepůjde zásoby v OKR uchránit pro těžbu v nějaké daleké budoucnosti, odborníci nebudou a nebude ani hornické vysoké školství, nebude tady nikdo kdo to vyprojektuje a zrealizuje a nebude ani nikdo kdo v těch dolech bude pracovat. Tohle je v ČR po 900 letech těžby surovin v podzemí konečná našeho hlubinného hornictví.

2 0
možnosti

Což se v ČR do budoucna věnovat už jenom umění, inkluzi, péči o klima, o migranty, sociálně slabší spoluobčany, multi-kulti svět, LGBT komunity, OZE a veškerý průmysl přestěhovat někam jinam, do Číny, Indie či do Polska nebo na Ukrajinu kde se průmyslu nebojí? Dovézt ze zahraniči je možné cokoliv, nemusí se tady vyrábět už vůbec nic, můžeme zde meditovat a chodit pěšky. A nebo se probrat ze sna, nasypat pár miliard do investic otvírky a přípravy dobývání, aby se to uhlí dokopalo. Jak se to zavře, už to nikdo nikdy neobnoví a veškeré zbylé zásoby uhlí za miliardy dolarů přijdou vniveč. Bohužel, dnešní politici se bojí umazat od uhlí a tato duchem chudá parta nezajistí prohloubení dolů a dotěžení zásob. Ale oni nezvládají ani D1, R44 a mnohem banálnější úkoly. Jen dolovat dotace z cizího, to umí.

4 4
možnosti

jsem pro tu meditaci a chůzi pěšky, smradu a prachu mám už bylo dost ...:-P

2 0
možnosti

Neměly mít doly zvláštní fond, který by hradil náklady útlumu a podobné věci?

2 0
možnosti