Pracovníci těžební společnosti OKD a státního podniku Diamo v hloubce 1080 metrů z obou stran definitivně uzavřeli spojení dolů ČSM a Darkov. | foto: Diamo

OKD a Diamo přerušily v rámci útlumu těžby podzemní spojení mezi šachtami

  • 0
Další nevyhnutelný krok v rámci útlumu těžby černého uhlí mají za sebou horníci zaměstnaní ve společnosti OKD a ve státním podniku Diamo. Po devatenácti letech provozu přerušili překop, který v hloubce 900 metrů propojoval někdejší Důl Darkov a stále činnou šachtu ČSM ve Stonavě na Karvinsku.

„Překop fungoval od roku 2004 a sloužil hlavně ke zlepšení větrání pracovišť v blízkosti společné hranice dolů při dobývání uhlí i jako úniková a dopravní cesta. Zásoby uhlí v této oblasti byly vytěženy a pracoviště zlikvidována,“ vysvětlila důvody přerušení propojení mluvčí Diama Jana Dronská.

Po ukončení těžby v Dole Darkov a odtěžení zásob na hranici mezi oběma šachtami už není propojení potřeba. Jeho přerušení se připravovalo několik týdnů, změna větrání šachet není jednoduchá.

OKD má v dole ČSM dostupné uhlí zhruba na šest let těžby

„Pracovníci závodu Darkov vybudovali v oblasti propojení s Dolem ČSM dvě výbuchuvzdorné uzavírací hráze a připravili je na finální uzavření. K tomu došlo koordinovaně na základě příkazu vedoucích úseků závodních báňských záchranářů obou dolů,“ přiblížila Jana Dronská detaily oddělení obou šachet. „Následně museli počkat další dvě hodiny, aby mohli provést kontrolu těsnosti hrází a upravit důlní větrní sítě.“

Důl Darkov ukončil těžbu v roce 2021 a v jeho podzemí v současnosti probíhají útlumové práce. Na povrch se vyváží použitelná zařízení, postupně se zmenšuje síť důlních chodeb.

Do budoucna se právě s Darkovem počítá jako s možným místem, kde by mohlo vzniknout podzemní úložiště energie britského startupu Gravitricity. Zda se tak skutečně stane, ale zatím stále není jisté. Startup Gravitricity navíc plánuje stavbu svých zařízení i v dalších státech.