ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Město Karviná

OKD chystá na Karvinsku další poruby. Jak dlouho bude těžit, není jisté

  • 7
Minimálně ve čtyřech porubech by měla společnost OKD těžit uhlí v roce 2023. Zatím v prvním pololetí. Zda přibudou i další, není ještě zřejmé, o osudu další těžby uhlí v regionu by se mělo rozhodnout do konce června.

„Aktuálně jsou v provozu tři poruby, dva z nich budou teď v červnu končit a dva nové začínat. Ve druhé polovině roku by mělo být v provozu čtyři až pět porubů najednou,“ přiblížil současný rozsah těžby předseda představenstva OKD Roman Sikora.

Případné pokračování těžby by při současných cenách a zájmu nejen o černé uhlí nemělo být ekonomicky ztrátové, spíše naopak. Pro prodloužení těžby pak hovoří i zajištění energetické bezpečnosti.

„V tuto chvílí je značný zájem o uhlí u nás i v zahraničí. Máme dlouhodobé smlouvy především v oblasti energetického uhlí, kde jsme vyprodání prakticky do konce letošního roku. Co se týče koksovatelného uhlí, tak v této době probíhají jednání o podobě kontraktu třetího kvartálu,“ konstatoval předseda představenstva.

Polské doly navyšují těžbu

O tom, zda se bude těžit dál i po polovině příštího roku, se teprve rozhodne. Podklady by měly být připraveny do konce června.

Informace z Polska hovoří o velkém zájmu o uhlí napříč tamními těžebními společnostmi, které toho samozřejmě využívají.

Například těžební společnost LW Bogdanka meziročně navýšila tržby v prvním čtvrtletí o více než 30 procent. „Tržby skupiny dosáhly v prvním čtvrtletí 732 milionů zlotých, provozní zisk dosáhl 179,7 milionu zlotých,“ přiblížil hospodaření jedné z větších polských těžebních firem mluvčí Marcin Kujawiak s tím, že už rok 2021 byl pro firmu rekordně ziskový.

Kvalifikovaných horníků je málo

V rozhodnutí, zda těžbu prodloužit, případně o kolik, ale bude hrát silnou roli i dostupnost zaměstnanců. Lidí ochotných těžit v podzemí uhlí stále ubývá, problémy pociťují například i polské šachty.

Zatím se ale zaměstnanost v OKD daří držet na potřebné úrovni. A firma se chystá těžit ještě minimálně rok. S prodloužením těžby do druhého kvartálu příštího roku avizovaným na jaře se rozjely i přípravy další těžby.

„Jeden z porubů, který budeme dobývat v roce 2023, je už připraven, co se týče ražení chodeb, a čeká na vybavení technologií pro dobývání. V srpnu se bude rozjíždět a pojede až do března 2023. A další tři poruby, které budeme v roce 2023 provozovat, jsou teď ve fázi příprav, což znamená, že razíme chodby, které jsou pro provoz těch porubů nutné,“ vysvětlil rozsah příprav další těžby Sikora.

Příprava těžby je z hlediska ekonomické i fyzické náročnosti minimálně srovnatelná s vlastním dolováním uhlí.

Letos 1,3 milionu tun uhlí

„Příprava porubů je dlouhá a obtížná práce. Začíná legislativní přípravou, kdy je čím dál obtížnější sehnat povolení k přípravě a dobývání, pokračuje ražením chodeb, kdy má každý porub, při dobývání z pole, nejméně čtyři druhy takových chodeb - základní, úvodní těžní třídu, výdušnou třídu a prorážku. To je nejmenší možný počet chodeb, které s porubem souvisí a které se musí vyrazit předtím, než vůbec začneme dobývat,“ vypočítal rozsah přípravných prací ředitel provozu OKD David Hájek.

Ještě v letošním roce chce OKD vytěžit na zbývajících dvou šachtách, ČSM Sever a ČSM Jih, zhruba 1,3 milionu tun uhlí.

„Pro příští rok, do druhého čtvrtletí, je těžba plánována na zhruba půl milionu tun, z toho asi 120 tisíc energetického a 380 tisíc koksovatelného uhlí,“ prozradila plány těžby mluvčí OKD Naďa Chattová.

Případné prodloužení těžby je nejpravděpodobnější právě na Dole ČSM, ostatní do loňského roku činné šachty - Darkov a ČSA - už převzal k následnému útlumu státní podnik Diamo, s případným návratem těžby v těchto dolech, byť by byl možný, se příliš nepočítá.