Brána do obory Jelenice s upozorněními, že je veřejnosti vstup zakázán (foto z...

Brána do obory Jelenice s upozorněními, že je veřejnosti vstup zakázán (foto z ledna 2022) | foto: Město Vítkov

Obora s cyklostezkou zůstala pro veřejnost zavřená, soud ji nařídil otevřít

  • 247
Oboru Jelenice u Vítkova na Opavsku musejí majitelé pozemků zpřístupnit veřejnosti. Nejvyšší správní soud zamítl jejich stížnost, kterou se snažili takové povinnosti zbavit. Uzavření obory zabránilo lidem v přístupu k cyklostezce.

„Jakékoliv omezování vstupu veřejnosti do honitby musí být z povahy věci realizováno tak, že nevyloučí právo každého volně procházet krajinou a užívat les, jak garantují veřejnoprávní předpisy,“ uvedl předseda senátu Viktor Kučera. Odkázal konkrétně na lesní zákon a také zákon o ochraně přírody a krajiny.

Obora, jejíž historie sahá do roku 1805, se nachází na břehu řeky Moravice mezi Hradcem nad Moravicí a Vítkovem na Opavsku. Žijí v ní daňci, mufloni, jeleni či divoká prasata. Zároveň jí prochází cyklostezka, která má asi dva a půl kilometru.

Držitelem honitby je Honební společenstvo Březová Obora, nemovitosti v oboře vlastní firma GroCredit a Opavská lesní, která je také uživatelem honitby.

Vlastník území, Opavská lesní, požádal o uzavření honitby v roce 2020 úřady. Souhlas s úplným zákazem vstupu do honitby udělil Krajský úřad Moravskoslezského kraje a městský úřad Vítkov pak jako orgán státní správy myslivosti vydal příslušné opatření obecné povahy.

Hradec nad Moravicí, městys Březová ani samotná samospráva ve Vítkově však s uzavřením obory nesouhlasily. Podaly proto žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě a ten na podzim roku 2020 opatření obecné povahy zamezující veřejnosti vstup do obory zrušil.

Společnosti GroCredit a Opavská lesní proti rozsudku podaly kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně, který ji dnes zamítl.

Podstatou sporu byla především otázka, zda může orgán státní správy myslivosti vydat opatření obecné povahy, kterým veřejnosti celoročně zakáže vstup do honitby. Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že zákon o myslivosti takové absolutní a plošné uzavření neumožňuje.

„Zájmy myslivosti a přístup veřejnosti do krajiny nejsou vzájemně exkluzivní; s ohledem na obecné užívání pozemků v krajině (v lese) jako veřejného statku z povahy věci ani vzájemně vylučující být nemohou,“ stojí v rozhodnutí.

Případné omezení vstupu do honitby nebo jejích částí v konkrétně určených obdobích musí podle soudu odpovídat skutečné potřebě chránit zvěř. Potřeba takového omezení se však v řízení neprokázala. Soud poukázal na to, že obora Jelenice byla veřejnosti přístupná nejméně dvě desítky let.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,