(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Viktor Chlad, MAFRA

Obědy zdarma pokračují. V kraji se do programu zapojily další školy

  • 6
Dalších deset škol z Moravskoslezského kraje se přidalo do programu na podporu chudých dětí, které díky státní dotaci dostanou obědy zdarma.

Více než dvacet milionů korun by měla v nadcházejícím školním roce stát podpora obědů zdarma pro děti z rodin, které se dostaly do obtížné finanční situace.

Moravskoslezský kraj tak druhým rokem pokračuje v projektu, do kterého se loni zapojilo 85 škol napříč regionem.

„Letos se už projektu poskytování bezplatné stravy účastní pětadevadesát škol, připraveno je necelých 21 milionů korun,“ řekla Miroslava Chlebounová z oddělení komunikace krajského úřadu.

Ten je v projektu prostředníkem, rozděluje peníze z rozpočtu Operačního programu potravinové a materiální pomoci ministerstva práce a sociálních věcí.

Podmínky splnily zhruba dva tisíce dětí

Peníze dostávají školní jídelny na nákup potravin a přípravu jídla. O tom, kdo může bezplatné obědy dostávat, rozhodují jasně daná pravidla – na bezplatné obědy mají nárok děti, jejichž rodiče měli v době od května do června letošního roku nárok na dávky v hmotné nouzi.

Oproti loňskému pilotnímu projektu se podmínky pro přiznání nároku na bezplatné obědy změnily. V loňském roce mohly pomoc získat i děti, jejichž rodiny se do problémů dostaly třeba i v září. O přiznání pomoci rozhoduje krajský úřad ve spolupráci s místními pobočkami úřadu práce.

„Zapojené školy odhadly počet žáků, kteří by mohli bezplatnou stravu dostávat, na 3 696 dětí, podmínky pro přijetí splnilo 2 078 dětí,“ přiblížila rozsah pomoci Chlebounová.

Stejně jako loni zamíří největší peníze do Karviné, na tamní Základní a Mateřskou školu Družby, která by měla v průběhu roku vydat obědy za více než 1,8 milionu korun.

Největší pomoc míří do karvinské školy

350 strávníků splňujících podmínky by zde mohlo v průběhu nadcházejícího školního roku dostat celkem přes 68 tisíc jídel.

„Těch 350 strávníků je maximální možný počet, toto číslo zřejmě nenaplníme,“ řekl ředitel karvinské školy Družby Andrzej Szyja. „V loňském roce této možnosti využily zhruba dvě stovky dětí, obdobný počet předpokládáme i letos.“

Zavedení bezplatných obědů pro děti ohrožené chudobou mělo v loňském roce podle ředitele karvinské školy velkou odezvu.

„Zaznamenali jsme enormní nárůst zájmu o obědy. Zatímco před začátkem tohoto programu chodila do školní jídelny zhruba třicítka dětí z takto postižených rodin, když nabídka přišla, zvýšil se jejich počet na dvě stovky,“ vysvětlil Andrzej Szyja.

Záleží na aktivitě rodičů

A počet dětí bude záviset i na aktivitě jejich rodičů. Školy obědy zařizují, zařazení do programu ale musí zajistit rodiče ve spolupráci s úřadem práce.

„My rodiče informujeme, že tady tato možnost je, pokud se někdo přijde zeptat, tak mu pomůžeme, poradíme. Vysvětlíme rodičům, co mají dělat, aktivita ale musí být na jejich straně,“ dokončil ředitel.

Úplně nejvyšší smlouvu o pomoci zatím kraj sepsal se Zařízením školního stravování Opava. To ale obědy dodává do více škol a školek.

I v Opavě by se mohla pomoc týkat až 350 dětí nejen základních, ale i mateřských škol a víceletých gymnázií.

„V sedmi jídelnách, které obsluhují více škol a školek najednou, máme zhruba sedm tisíc strávníků, z nich je podporováno 341 dětí,“ popsal situaci v Opavě Dalibor Zeman, ředitel Zařízení školního stravování Opava.

Program je podle něj prospěšný pro všechny strany.

„Děti dostanou teplé jídlo, my máme méně neplatičů, nemusíme vymáhat po rodičích peníze,“ vypočítal Dalibor Zeman výhody projektu.

„Samozřejmě je tady pracná evidence a papírování spojené s poskytováním dotací. Ale zájem je jednoznačný. Oproti loňsku přibylo strávníků o sto procent, už jich není 170 ale 340,“ uvedl Zeman.