Fakultní nemocnice v Ostravě ve čtvrtek otevřela nové oddělení rizikového...

Fakultní nemocnice v Ostravě ve čtvrtek otevřela nové oddělení rizikového těhotenství s jedenácti lůžky. Odpoledne se tam přestěhovaly první ženy. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ženy s rizikovým těhotenstvím se v Ostravě stěhují na nové oddělení

  • 1
Fakultní nemocnice Ostrava ve čtvrtek otevřela nové oddělení rizikového těhotenství s jedenácti lůžky. Jednou z prvních pacientek, která se tam odpoledne přestěhovala, byla paní Jarmila z Frenštátu pod Radhoštěm. Netajila, že se těší, protože ještě dopoledne sdílela pokoj s dalšími třemi ženami.

„Ve svém stavu potřebuji klidový režim. Budu ve dvoulůžkovém pokoji, takže tam určitě bude větší klid,“ svěřila se.

„Obvykle máme v pokoji dvě či tři lůžka, ale momentálně jsme přeplnění. Naše kapacita je 27 lůžek, ale teď tu máme 34 rodiček, proto jsme museli dát přistýlky všude, kam se vešly,“ vysvětlovala situaci vrchní setra gynekologicko-porodnické kliniky Markéta Omachtová.

„Nové oddělení nabídne ženám s rizikovým těhotenstvím větší komfort a uvolní se tak místa na šestinedělí,“ dodala vrchní sestra.

Porubská porodnice nestačila poptávce rodiček. Nemocnice proto nedávno postavila nové křídlo pavilonu péče o matku a dítě. Tam se přestěhovala neonatologie a uvolnila tak místo pro oddělení určené ženám s rizikovým těhotenstvím, které potřebují hospitalizaci například kvůli cukrovce, vysokému tlaku, poruchám ledvin či jater.

Kromě specializované péče mají ženy k dispozici čtyři standardní dvoulůžkové a tři nadstandardní jednolůžkové pokoje s monitorovací technikou a sociálním zařízením.

Nové pokoje jsou součástí perinatologického centra. „Patří k nejmodernějším v zemi. Kapacita se zvýšila až na 2 700 porodů ročně,“ uvedl ředitel nemocnice Jiří Havrlant.

Dítě vážilo jen 490 gramů

„Vznik nového oddělení byl nutný, protože roste počet rizikových těhotenství i předčasných porodů. Do konce března se u nás narodilo 570 dětí, z toho 116 před 37. týdnem těhotenství,“ řekl pověřený přednosta kliniky Jaroslav Klát.

Primářka oddělení neonatologie Hana Wiedermannová dodala, že letos už se narodilo 25 dětí s hmotností pod 1 500 gramů.

„V péči máme i dítě, které vážilo jen 490 gramů. Nyní má už šest týdnů, váží 860 gramů a prospívá,“ dodala.