ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Kraj řeší žádost o souhlas s odvoláním tajemnice, která napadla úředníka

  • 1
Konfliktem z prostor Městského úřadu v Českém Těšíně se zabývají zástupci Moravskoslezského kraje. Souhlas ředitele krajského úřadu by mohl vyústit v odvolání českotěšínské tajemnice, která podle sepsaného úředního záznamu na konci minulého roku napadla slovně i fyzicky jednoho z tamních úředníků.

Incident tehdy oznámil referent místního hospodářství David Michna. Žena jej nejprve podle úředního záznamu uhodila pěstí do oblasti ledvin.

„Po napadení ještě na mou adresu prohlásila: Hajzle, sprosťáku, jděte mi z očí,“ doplnil Michna.

Úředník incident nahlásil i proto, že podle něj bylo chování tajemnice problematické dlouhodobě.

„A to nejen vůči mně, ale i jiným zaměstnancům, ke kterým měla být v několika případech vulgární,“ vysvětlil. Někteří opoziční zastupitelé ihned po události volali po vyvolání osobní zodpovědnosti, k čemuž nyní situace směřuje.

Vedení českotěšínské radnice momentálně nechce prošetřování incidentu komentovat. „Jak jsme se už dříve vyjádřili, v jeho průběhu nebudeme podrobnosti sdělovat,“ oznámila starostka města Gabriela Hřebačková.

Nicméně zástupci krajského úřadu potvrdili, že už se na ně město obrátilo s žádostí o vydání souhlasu ředitele krajského úřadu k odvolání tajemnice.

Souhlas z kraje ještě neznamená odvolání

Souhlas město pro odvolání tajemnice potřebuje. „Tato žádost skutečně dorazila. Nyní běží správní řízení. Jeho podstatou je posuzování podmínek spočívajících v porušení zákonem stanovených pracovních povinností úředníka,“ zmínila mluvčí kraje Nikola Birklenová. 

Podotkla, že odvolání samotné zůstává v pravomoci starosty. „Případný souhlas ředitele krajského úřadu k odvolání nemusí být starostou využit,“ vysvětlila Birklenová.

Sama tajemnice Eva Kwiczalová bezprostředně po incidentu prostřednictvím mluvčí města vzkázala, že se k věci nebude vyjadřovat.