Ve Stěbořicích na Opavsku letos otevřou unikátní rozhlednu

Ve Stěbořicích na Opavsku letos otevřou unikátní rozhlednu | foto: obec Stěbořice

Moravskoslezský rok 2019: opravy silnic, nové atrakce i dotace

  • 3
I letos se bude slavit. Po stém výročí republiky přišel rok, kdy si jednotlivá města i instituce v Moravskoslezském kraji připomenou třicet let od sametové revoluce. Přibudou také nové turistické atrakce, lidé v další výzvě kotlíkové dotace získají peníze na nová topeniště a chystá se řada staveb i oprav.

Novinky přivítají v roce 2019 například návštěvníky ostravské zoo.

„Na jaře otevřeme novou expozici pro mangusty trpasličí. Spolu s nimi ji budou obývat dikobrazi jihoafričtí,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Přibudou i nové voliéry, a to pro sovy pálené, puštíky bělavé, sýce rousné a sýčky obecné i pro orly královské.

Milovníci vojenského opevnění by od jara neměli minout Stěbořice na Opavsku. Najdou tam rozhlednu v podobě betonového bunkru, jež nabídne nejen vyhlídku na Opavsko a Jeseníky, ale i zajímavosti o celé linii pohraničního opevnění.

Rok 2019 je také příležitostí k výměně kotle. V půlce roku se počítá se spuštěním další výzvy kotlíkových dotací. Dělit se bude 500 milionů a lidé poprvé využijí státem garantované bezúročné půjčky.

Protipovodňová opatření na Bruntálsku

Bohatý bude nový rok v oblasti staveb a oprav, například silnic.

„Mohu uvést pokračující rekonstrukci mostů Výškovické ulice v Ostravě nebo druhou etapu rekonstrukce mimoúrovňového křížení Bazaly v Ostravě. Měla by skončit také rekonstrukce a modernizace silnice II/442 v úseku Jakubčovice nad Odrou - hranice okresu Opava,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Kania. Dodal, že zahájena bude mimo jiné modernizace silnice Sádek-Osoblaha.

Povodí Odry se chystá pokračovat v protipovodňových opatřeních na horní Opavě. V dubnu předpokládá dokončení suché nádrže Jelení. „Zajistí ochranu proti povodním v obci Karlovice a přispívá k ochraně Široké Nivy a Nových Heřminov,“ upřesnila mluvčí podniku Šárka Vlčková. Na jaře se počítá i se zahájením stavby protipovodňových opatření v Holasovicích.

Ostrava promění okolí řeky Ostravice, kde se objeví stupňovité terasy s posezením a vyhlídkou na řeku. Přibudou i nové kilometry cyklotras.

„Už na jaře by se cyklisté měli projet po cyklostezce Nová Ves – Vodárna. Necelý kilometr trati propojí stávající cyklostezku v oblasti Benátek v Mariánských Horách s Novou Vsí,“ řekla mluvčí města Andrea Vojkovská.

Dopravní podnik Ostrava pořídí nové tramvaje a autobusy

Na podzim bude hotová stezka Hrušov–Vrbice, spojí stávající trasy od Koblovských mostů po hranici s Bohumínem. Obnova čeká běžecký okruh Porubským lesem, k němuž přibudou cvičební prvky.

„Pokračovat bude i ekologizace dopravního podniku. V roce 2019 bude mít šest nových nízkopodlažních středněkapacitních tramvají a devatenáct nových autobusů na CNG pohon,“ dodala Vojkovská s tím, že v oblasti dopravních staveb čeká Ostravu například oprava křižovatky Českobratrská – Sokolská třída.

Hasiči se v Českém Těšíně přestěhují do nového

Nový Jičín mimo jiné upraví rekreační areál u nádrže Čerťák a jedním z jeho hlavních cílů pro nový rok je doprava.

„Zadáme vypracování studie parkování. Ukáže, kde místa chybí, ale třeba i na změnu parkovacího systému a způsob platby,“ sdělila mluvčí města Marie Machková.

Bruntál začne u akvaparku stavět saunový svět. Krnov vyhlásí tendr na rekonstrukci bývalé přádelny s dílnou vzorkovny v areálu Karnoly a dokončí přeměnu školy v Kostelci na dům pro seniory.

Hasiči, policisté a strážníci v Českém Těšíně se na jaře přestěhují do nové budovy Integrovaného výjezdového centra. Do léta bude hotová revitalizace nábřeží Olše a skončí i obnova výstavní budovy a nové expozice Muzea Těšínska.

Města si připomenou výročí sametové revoluce

Naopak začne stavba Muzea automobilů Tatra v Kopřivnici. „Postavíme i novou lékárnu a budovu onkologie v krnovské nemocnici a ve frýdeckomístecké nemocnici přestavíme pavilon I pro magnetickou rezonanci,“ řekl krajský náměstek Kania.

Bohumín postaví na extrémně vytíženou silnici I/67 chytré semafory. Havířov v červnu otevře sportovní areál, jehož součástí bude skate park i horolezecká stěna. Opravy se dočká havířovské nádraží, prokoukne i prostor před ním.

Havířov si připomene výročí. Akci chystá k 30. výročí Listopadu i 50. výročí upálení Jana Palacha. „Jeho památku připomene promítání filmu Jan Palach 16. ledna,“ řekla mluvčí města Jana Kriš. Například Opava oslaví Listopad koncertem, průvodem i výstavami a kulatiny promítne i do festivalu Bezručova Opava s tématem svoboda.

Novinky a události v Moravskoslezském kraji 2019

LEDEN 

  • 1. až 14. ledna už podevatenácté vyjdou do ulic tříkráloví koledníci.
  • Mění se organizace městské hromadné dopravy v Českém Těšíně. Prodlouží se dvě linky, vzniknou nové zastávky a několik dalších změní název, vyjedou nové vozy.
  • Opava vyhlásí 3. ročník Nápadů pro Opavu. Na projekty občanů, jež uspějí ve veřejném hlasování, město vyčlenilo 1,2 milionu.

ÚNOR

  • V Ostravě se bude hrát týmový tenis, muži nastoupí v Davis Cupu 1. a 2. února proti Nizozemsku, dámy 9. a 10. února ve FED Cupu proti Rumunsku.
  • 18. února Okresní soud v Novém Jičíně začne projednávat nehodu vlaku ve Studénce ze srpna 2008.

BŘEZEN

  • 23. března Zoo Ostrava opět zahájí komentovaná setkání u vybraných druhů zvířat.
  • Ředitelství silnic a dálnic během března počítá se zahájením přestavby úseku Bělotín–Rybí na silnici dálničního typu.

DUBEN 

  • Od 4. do 18. dubna ovládnou centrum Opavy Velikonoční trhy. Ty nově obohatí Jarní tržiště s nabídkou sazeniček a bylinek.
  • 27. dubna v Ostravě odstartuje mistrovství světa ve sledge hokeji.
  • Uskuteční se 23. ročník opavského festivalu Další břehy, tentokrát s tématem cesty ke štěstí.
  • Povodí Odry dokončí suchou nádrž Jelení.

KVĚTEN 

  • 23. až 26. května se uskuteční volby do Evropského parlamentu.
  • Začne rekonstrukce výpravní budovy nádraží v Havířově.

ČERVEN 

  • 20. června se na Městském stadionu v Ostravě uskuteční tradiční atletický mítink Zlatá tretra.

ČERVENEC 

  • 25. až 27. července na festivalu Štěrkovna Open Music vystoupí Chinaski, Divokej Bill či Xindl X.

SRPEN 

  • 16. a 17. srpna ožijí Mariánské louky pod zámkem v Hradci nad Moravicí festivalem Hrady.cz. Program slibuje Arakain a Lucii Bílou, kapely Kryštof, Mirai či Rybičky 48.

ZÁŘÍ 

  • Desítky výstav, koncertů, divadlo, film, přednášky a besedy na téma svoboda přinese 62. ročník festivalu Bezručova Opava.
  • 14. září ve Starém Bohumíně vodáci zamknou meandry řeky Odry.

ŘÍJEN 

  • Ředitelství silnic a dálnic počítá se zahájením výstavby jihozápadního obchvatu Karviné.
  • Kulturisté z celého světa se 26. října sjedou do Slezského divadla v Opavě na Grand Prix Pepa. Tradiční soutěž slaví už 41 let.
  • Bohumín zahájí výstavbu lesoparku Na Panském. Na ploše 14 hektarů vznikne 11 tůní a 2 terénní modelace a vysadí se tisíce dřevin.

LISTOPAD 

  • 30. výročí sametové revoluce připomene Havířov výstavou dobových fotografií a přehlídkou filmů v kině Centrum.
  • Na 14. listopad chystá Vysoká škola báňská – Technická univerzita oslavy 170. výročí založení.

PROSINEC 

  • Co se kdysi dělo v Klimkovicích, budou 15. prosince tamní senioři líčit na adventním bajdání. Vzpomínky se nahrají pro příští generace.
  • Železniční úseky Ostrava-Svinov – Petrovice u Karviné a Dětmarovice – Mosty u Jablunkova se napojí na systém dálkového ovládání zabezpečovacího zařízení.
  • Místní část Opavy Vlaštovičky a Jarkovice a zbylá část Kylešovic se napojí na hotovou kanalizaci.
  • Ve frýdecké nemocnici přestavíme pavilon I pro magnetickou rezonanci.