ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Mladík na útěku z výchovného ústavu v parku znásilnil ženu, další dvě oloupil

  • 15
Znásilnění a dvě loupeže má na svědomí mladistvý, jehož na konci minulého týdne zadrželi havířovští policisté. Dotyčný trestné činy spáchal v době, kdy byl na útěku z výchovného ústavu a nyní mu hrozí až 5 let ve vězení.

Velkou odvahu a duchapřítomnost prokázala dívka, kterou mladík napadl odpoledne na konci minulého týdne při cestě havířovským lesoparkem. Tam ji pod pohrůžkou zabití násilím zatáhl do zalesněného prostoru.

Vyděšená mladá žena však zachovala klid a snažila se pachateli vše rozmluvit. „V nestřeženém okamžiku se jí podařilo z místa utéct k ženě, která tudy zrovna procházela,“ popsala mluvčí krajské policie Daniela Vlčková.

Když násilník spatřil, že ženy volají telefonem, zalekl se a z místa činu utekl. Ženy nejprve vše oznámily havířovským strážníkům, kteří okamžitě kontaktovali policii. „Díky osobní a místní znalosti havířovských policistů i kriminalistů byl podezřelý mladík během několika málo hodin od spáchání skutku vypátrán a zadržen,“ přiblížila mluvčí.

Muž sexuálně zneužíval chlapce z dětského oddílu, dnes už mohou být dospělí

Během vyšetřování se však ukázalo, že mladík má na svědomí ještě dvě loupeže, které spáchal na začátku prázdnin. V prvním červencovém týdnu se terčem jeho řádění stala více něž šedesátiletá žena, již se pokusil oloupit o kabelku. Strhl ji z ženina ramene s takovou razancí, až dotyčná upadla na zem a poranila se. „Doba léčení nebyla stanovena, poškozená byla převezena do nemocnice,“ okomentovala Vlčková.

O tři dny později se mladistvý rozhodl svůj čin zopakovat. Tentokrát se zaměřil na mladou ženu, která se s ním o kabelku, v níž měla peněženku s hotovostí, osobními doklady i platebními kartami, přetahovala. Nakonec i ona upadla a utrpěla tehdy drobné oděrky.

Počet znásilnění v kraji dvojnásobně vzrostl, eviduje se přes 100 případů

Mladistvý je nyní ve vazbě a kriminalisté jej obvinili ze znásilnění, loupeže, padělání a pozměnění platebního prostředku. Nyní mu hrozí až pět let ve vězení. „V případě postihu mladistvých pachatelů jsou trestní sazby poloviční,“ doplnila Vlčková.

31. března 2023