V ostravské zoo se narodilo pět mangust, mláďata už jsou k vidění ve výběhu

  • 3
Hned pětici mláďat mangust trpasličích mohou nyní spatřit návštěvníci zoologické zahrady v Ostravě. Aktuálně již obývají venkovní výběh spolu s dospělými jedinci a dikobrazy jihoafrickými.

Ve volné přírodě obývají tyto drobné šelmy stepi a suché písčité či skalnaté štěrkové plochy v západní Africe.

Chovná skupina mangust trpasličích v ostravské zoo čítá dohromady čtyřiadvacet členů – devět samců, deset samic a pět letošních mláďat, u nichž zatím chovatelé neznají pohlaví.

„První dvojice se narodila na začátku března a už dorostla do velikosti dospělých jedinců. Podruhé porodila dominantní samice 7. července tři mláďata, která jsou nyní ve skupině ještě dobře rozpoznatelná,“ přiblížila mluvčí zoo Šárka Nováková.

Ve skupině se rozmnožuje vždy pouze dominantní pár a během jednoho roku může samice porodit až třikrát, přičemž březost trvá 49 až 56 dní.

Do ostravské zoo dorazily nové žirafí samice, pomohou vytvořit chovné stádo

První čtyři týdny strávily mladé mangusty schované v bezpečí doupěte. Do péče o ně se zapojují i podřízení jedinci, kteří pomáhají s výchovou mláďat, hlídají je, přenášejí, a samice mohou dokonce i kojit.

Nyní už mláďata tráví čas venku ve výběhu společně se zbytkem skupiny a návštěvníci je tak mohou pozorovat. Jejich expozice s názvem Tsavo se nachází pod výběhy s africkými zvířaty.