VIDEO: Nemocnice v Ostravě má lokomat. Učí ochrnuté lidi znovu chodit

  • 0
Pacienti, kteří ochrnuli po nemoci či úrazu a dostali se do Rehabilitačního ústavu v Hrabyni, už lokomat znají. Vědí, že je to robotický systém, který pomáhá s rehabilitací chůze. Teď má díky němu šanci na rychlejší návrat do života více lidí. Nejnovější typ tohoto přístroje koupila Fakultní nemocnice Ostrava.

„Je to nejmodernější zařízení svého druhu za 13 milionů korun. Podobné měla dosud jen jedna česká nemocnice v Ústí nad Labem,“ říká mluvčí ostravské fakultní nemocnice Naďa Chattová. 

Oproti starším typům nabízí novinka další rozměr pohybu pánve - umožňuje terapii, která biomechanicky co nejvěrněji kopíruje stereotyp chůze podle potřeb konkrétního člověka.

„Bez lokomatu zvládnou někteří pacienti ujít sotva několik desítek metrů. Přístroj jim umožní ujít stovky metrů a urychlit tak jejich neurorehabilitaci,“ zmínila přednostka Kliniky léčebné rehabilitace Irina Chmelová.

Lokomat výrazně ulehčí i terapeutům. „Oproti běžným systémům rehabilitace v dřívějších dobách, kdy při ošetření imobilního pacienta bylo zapotřebí až čtyř fyzioterapeutů – dva museli udržovat pacienta ve vzpřímené poloze a další dva mu pohybovali nohama – je to obrovský rozdíl. Nyní nám stačí jen dva pracovníci, v lehčích případech pohybového omezení pacienta dokonce jen jeden, a to aby nastavil parametry na lokomatu a pomohl do něj pacienta nainstalovat,“ vysvětlila Chmelová. 

Přístroj pomocí moderních technologií poskytuje takzvaný biofeedback, tedy zpětnou vazbu. 

„V praxi to znamená, že se pacient pohybuje v určitém prostředí a na základě zpětné zrakové vazby, kdy na monitoru svůj pohyb a každý dopad končetiny vidí ve 3D, plní nejrůznější úkoly. Například sbírá mince, vyhýbá se překážkám. Toho dosahuje tím, že musí do končetiny vyvinout více vlastní síly, musí více došlápnout, dupnout na přesně vyznačená místa a podobně,“ podotkl vedoucí fyzioterapeut Kliniky léčebné rehabilitace Zdeněk Guřan. 

Přístroj je zatím k dispozici jen hospitalizovaných dospělým, brzy by však měl sloužit i dětem a také ambulantním pacientům.

„Díky nové technologii lze nyní lokomat využít i při úplném ochrnutí poloviny těla. Terapie může pomoci lidem se širokou škálou neurologických diagnóz - od vrozených vývojových vad pohybového aparátu či centrálního nervového systému až po následky úrazu. Nejpočetnější skupinou ošetřovaných ale jsou a budou akutní pacienti po cévní mozkové příhodě,“ dodala Chmelová.

,