(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Peníze na kotle jsou vyčerpány. Lidé mohou ale žádat i dál

  • 5
Necelých 900 milionů korun na nové kotle pro severní Moravu a Slezsko je vyčerpaných. Zájem ve druhém kole kotlíkových dotací už projevilo bezmála devět tisíc domácností. Moravskoslezský kraj i přesto příjem žádostí nezastavil, lidé se mohou hlásit i dál.

Jejich dokumenty poputují do takzvaného zásobníku. Podle zástupců krajského úřadu mají stále šanci, že i jim bude vyhověno.

„Z 8 800 evidovaných žádostí je vyhodnoceno již téměř 7 300. Poskytnutí dotace je schváleno více než 6 800 žadatelům, z toho je již více než 1 100 výměn proplaceno, a to v celkovém objemu přes 131 milionů korun. Přesný počet uspokojených žadatelů budeme znát až po vyhodnocení dosud došlých žádostí,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Krkoška.

Už teď je jisté, že 864 miliony korun, které měl Moravskoslezský kraj pro druhé kolo kotlíkových dotací na výměnu kotlů k dispozici, jsou podanými žádostmi vyčerpány. Do zásoby však mohou lidé žádat dál, kraj zastaví příjem až při desetitisícovém počtu žádostí. I tito žadatelé totiž mohou být úspěšní.

„Může se stát, že některé už podané žádosti neprojdou schvalovacím procesem, že některé výměny kotlů nakonec neproběhnou nebo nebudou správné, a tak nebudou proplacené. Uvolněné peníze tak nabídneme dalším zájemcům,“ vysvětlila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.