Ve Světovém Muzeu a Knihovně Bible v Jablunkově vystavují repliky českých...

Ve Světovém Muzeu a Knihovně Bible v Jablunkově vystavují repliky českých korunovačních klenotů. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Místo originálů repliky. Korunovační klenoty v Jablunkově lákají tisíce lidí

  • 4
Obrovský zájem vyvolala výstava replik českých korunovačních klenotů ve Světovém Muzeu a Knihovně Bible v Jablunkově na Třinecku. Od počátku prosince expozici mistrovských děl předního českého zlatníka Jiřího Urbana navštívily tisíce lidí.

Další zájemci o zhlédnutí expozice mají čas do konce ledna. „Určitě jde o jednu z nejúspěšnějších výstav, co jsme u nás měli,“ potvrdil ředitel muzea Petr Hamrozi.

Uvedl, že jablunkovskou výstavu viděli nejen lidé z Moravskoslezského kraje, ale také ze sousedního slovenského Žilinského kraje a jižního Polska. Dorazili však i návštěvníci až z Itálie a Rumunska.

Shodou okolností budou v pražském chrámu svatého Víta 17. až 21. ledna k vidění originální korunovační klenoty.

Hamrozi však vidí určité výhody i pro ty, kteří nechtějí nebo nestihnou vidět originály. „V Jablunkově budou mít dostatek času si všechny exponáty prohlédnout, máme i komentované prohlídky a klenoty si mohou nafotit,“ poukázal. K vidění tam jsou i repliky původního svatováclavského žezla a jablka (podrobněji o výstavě zde).

K vidění jsou i napodobeniny dalších unikátů, například Pražského Jezulátka a slavnostních šatů císařovny Marie Terezie.