Tisíce litrů bezoplachové dezinfekce ze zabaveného lihu vzniknou v laboratořích Vysoké školy báňské - Technické univerzity. První barely jsou plné, využijí se v nemocnicích a sociálních zařízeních. | foto: Facebook Ivo Vondráka

Zabavený líh promění univerzita v dezinfekci, shání náhradníky za studenty

  • 4
Všechny chemické laboratoře Vysoké školy báňské, v nichž je to možné, postupně poslouží k výrobě dezinfekce. Tisíce litrů bezoplachového čističe rukou vzniknou z lihu zabaveného celní správou a využijí se v nemocnicích a sociálních zařízeních.

Podle dohody Technické univerzity Ostrava s hejtmanstvím škola vyrobí zhruba dvanáct tisíc litrů dezinfekce. Vyhradila pro to laboratorní prostory dvou fakult a dalších dvou vědeckých pracovišť.

„V procesu je najednou zapojeno deset až patnáct lidí podle daného kroku přípravy. Všichni jsou zaměstnanci univerzity,“ popsala výrobu mluvčí Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Petra Halíková.

Pro vlastní potřeby vědci nejprve zhotovili padesát litrů bezoplachové dezinfekce na ruce, při výrobě postupovali podle návodu Světové zdravotnické organizace. Kromě lihu obsahuje glycerin, peroxid vodíku a destilovanou vodu.

Nyní univerzita řeší další dodávky potřebných chemikálií a také lidi. Studenty v laboratořích využít nemůže, nesmí na univerzitě pobývat už od minulého týdne, kdy vláda rozhodla o zrušení výuky.

„I přes omezení, ve kterých musíme momentálně fungovat, se snažíme vyjít krajskému úřadu maximálně vstříc,“ konstatoval rektor Václav Snášel.

Potřebné složky pro výrobu dezinfekce platí škola ze svých zdrojů. „Částka dosud činí zhruba sto tisíc korun,“ dodala mluvčí Halíková.

Výsledný produkt pomůže na vybraných krajských pracovištích. „Dezinfekci využijeme pouze pro pacienty nemocnic a klienty sociálních zařízení. Musíme rychle a pružně reagovat a využít všechny možnosti na zlepšení situace,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.

Prvních více než tři a půl tisíce litrů již kraj má. „Pokrýváme naše zdravotnická zařízení, to je klíčové, jsou vystaveny největšímu ohrožení,“ upřesnil hejtman.