Za požár v Havířově je muž podezřelý z obecného ohrožení, v bytě se zavřel

  • 6
Policisté z Havířova podezírají z obecného ohrožení problémového nájemníka, který ve čtvrtek zapálil byt, z něhož se měl odstěhovat. Obviněný zatím není, protože policie čeká na závěry psychiatrů.

Jednatřicetiletý muž požár v bytě  2+1 ve druhém patře bytového domu v ulici Jožky Jabůrkové založil ve čtvrtek po poledni. Podle televize Prima proto, že dostal výpověď, se kterou nesouhlasil (o požáru v článku Požár v Havířově asi založil problémový nájemník, osm lidí se zranilo).  

Policie v pátek informovala, že muž nejprve vyhazoval z okna různé předměty, načež zapálil vybavení bytu. Když policisté dorazili, byl již byt v plamenech, nájemník ale odmítal otevřít.

„Na výzvy nereagoval, naopak vstupní dveře zastavěl věcmi a odmítal otevřít. Policisté dveře vyrazili a muže přes jeho odpor z bytu vytáhli,“ přiblížila zásah policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Pět zasahujících policistů se nadýchalo kouře a muselo být převezeno do nemocnice. Požárem a zplodinami byli ohroženi na životě i nájemníci bydlící o patro výš. Policisté v tamním bytě pomohli ženě s dítětem. Do nemocnice celkově zamířilo osm lidí včetně samotného žháře.

„Všichni pacienti byli při vědomí a se záchranáři komunikovali. Jejich postižení se jevila jako středně závažná nebo lehká. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byli transportováni do havířovské nemocnice,“ uvedl krajský mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Šest z osmi pacientů bylo již z havířovské nemocnice propuštěno. Dva zůstali na pozorování, ale jejich stav by neměl být vážný. 

Mezi nimi je i pachatel. Po propuštění poputuje do opavské psychiatrické léčebny, kde se podrobí psychiatrickému zkoumání. Pokud se potvrdí podezření, že trpí duševní nemocí, nemusel by být vůbec obviněn. V opačném případě mu hrozí obvinění z obecného ohrožení a v případě odsouzení až osmileté vězení.

Vlastník bytu vyčíslil škodu na 400 tisíc korun.