Letošní ročník festivalu Další břehy zahájila výstava Young Glass Symposium v opavském Domě umění. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Křehké sklo zahájilo festival Další břehy, program pokračuje po celý duben

  • 0
Bájné bytosti křišťálového údolí tak, jak je navrhly a ze skla vyrobily děti z celé republiky, se usídlily v refektáři opavského Domu umění. Výstava fantaskních skleněných výtvorů je první položkou programu festivalu Další břehy, jehož tématem jsou smysly.

Autory netradičních děl je čtrnáct dětí, každý kraj zastupuje jedna práce. Uspěly v konkurenci tří stovek malých umělců a jejich návrhů skleněného díla bájné bytosti. Na třídenním sklářském sympoziu v Kamenickém Šenově pak se svými učiteli a pod vedením zkušených sklářů svůj nápad uvedly v život.

„Pro nás už byl připraven skleněný válec, na který se podle návrhu malovalo. Barvami, které se musí třít, pečlivě připravit a dílo pak několikrát dát do pece. Tři dny jsme intenzivně pracovali a poznávali sklo, jeho krásu, křehkost, záludnosti a hlubokou tradici,“ řekla učitelka ZUŠ Vladislava Vančury v Háji ve Slezsku Alena Zupková, jejíž žákyně Františka Zemanová s prací Z hlubin nejlépe obstála za Moravskoslezský kraj.

Každé vystavené dílo vzniklo jinou technikou, od foukaného a lehaného skla přes malbu na sklo až po mozaiku či vitráž. Spolu s dílem je vystaven i jeho návrh.

Památky lákají na velikonoční zvyky, dobytí hradu i papírový svět

Výstava Young Glass Symposium zahájila festival Další břehy, který se letos po celý duben bude zabývat tématem O smyslu smyslů. „Uměleckými prostředky chceme prozkoumávat lidské smysly a ověřovat jejich vlastnosti, možnosti, silné stránky i jejich případnou absenci. Nabídneme jejich ztvárnění ve filmovém umění, divadle, hudbě, literatuře i výtvarném umění,“ říká dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Program čítá třicítku položek. Nabídne mimo jiné výstavu National Geographic Optické iluze, kultovní filmové dílo Velká žranice, slavnou skandální hru Thomase Bernharda Mýcení v podání Divadla Na zábradlí či atraktivní spojení elektroniky a lidského hlasu pod taktovkou turecké umělkyně Ilaey.

Unikátní výstava v Třinci přibližuje vývoj světoznámých českých umělců

Za návštěvu stojí i nápadité ateliéry ZUŠ Opava. „V těch nejen zažijete umění všemi smysly, ale jak tvrdí její pořadatelé, můžete tvořit jako smyslů zbavení,“ dodal dramaturg Rotrekl. Program je na webu festivalu.