Centrum Ostravy pod smogovou poklicí (2012) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Snižování emisí je minulostí, teď stagnují. Nejvíce peněz jde do odpadů

  • 1
V porovnání s dobou před deseti a více lety sice velké provozy v Moravskoslezském kraji razantně snížily své emise, poslední roky se ale nedaří v trendu pokračovat a hodnoty kolísají. Například polétavého prachu i loni vypustily jen ostravská a třinecká huť více než třetinu z celkového množství hlášeného velkými podniky v republice.

Ještě výrazněji krajské provozy vedly v produkci dioxinů a oxidu uhelnatého. Vyplývá to z žebříčků znečišťovatelů sestavených spolkem Arnika, jež vycházejí z údajů v Integrovaném registru znečišťovatelů.

„Významně se na úrovni České republiky Moravskoslezský kraj umístil v množství emisí kovů uvolněných do ovzduší, oxidu uhelnatého a dioxinů,“ upozornila Nikola Jelínek ze sdružení Arnika, odbornice na toxické látky v životním prostředí.

Smogová situace stále platí na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku

Liberty Ostrava a Železárny Třinec jsou podle jejích slov zdrojem více než osmdesáti procent pro loňský rok hlášených emisí oxidu uhelnatého v Česku. Čtvrtou republikovou příčku drží s tříprocentním podílem další podnik z kraje – vápencový lom LB Cemix ve Štramberku.

V případě dioxinů, látek, jejichž dlouhodobé působení škodí imunitě a nervovému systému, byly loni, stejně jako několik let v řadě předtím, největším producentem Třinecké železárny, následované hutí Liberty. Třetí v republice je ostravská spalovna Suez, jež si oproti roku 2021 „polepšila“ o pět příček. Společně byly zdrojem 63 procent celkově hlášených emisí dioxinů v zemi. Převážně v odpadech.

Prach je v kraji nejhorší

Smog si vyžádal výstrahu

Snížení emisí velkých znečišťovatelů je jedním z důvodů zlepšování kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji.

Např. v množství polétavého prachu v ovzduší patřil rok 2022 k nejpříznivějším v historii měření.

Příznivé byly i roky 2021 a 2020.

Letošek měl stejně dobře našlápnuto, v minulých dnech však platila smogová situace.

Meteorologové výstrahu ve čtvrtek nejprve vyhlásili pro Ostravsko, Karvinsko, Frýdecko-Místecko a Třinecko a o několik hodin později pro území celého kraje.

V pátek a sobotu meteorologové výstrahu postupně odvolali.

Co se týče emisí prachu, je severní Morava a Slezsko po Ústeckém kraji druhým nejvíce znečišťovaným krajem v zemi. Emise dalších látek, mimo jiné těch potenciálně karcinogenních či karcinogenních, v posledních letech kolísají. „Rockwool Bohumín vypustil v roce 2022 do ovzduší nejvíce karcinogenních a mutagenních látek za posledních 14 let,“ dodala Jelínek.

Do ochrany životního prostředí přitom stále proudí miliardy, podle posledních čísel Českého statistického úřadu na tyto účely investoři z kraje využili přes 13 miliard korun, o miliardu víc než loni.

„Nejvíce prostředků na ochranu životního prostředí v roce 2022 vložili investoři se sídlem v Moravskoslezském kraji do nakládání s odpady, konkrétně 38,4 procenta z celkové částky 13,5 miliardy korun. Do ochrany ovzduší a klimatu a nakládání s odpadními vodami pak shodně 27,5 procenta,“ upřesnil Jan Halva z Krajské správy ČSÚ v Ostravě.

Větší část výdajů už však tvoří neinvestiční náklady, tedy mzdy, platby za spotřebu materiálu a energií či za opravy a údržbu. Investiční výdaje, tedy pořízení hmotného majetku, čítaly 4,1 miliardy korun, meziročně o 516 milionů méně. „Zatímco v předchozích letech nejvyšší podíl zaujímaly výdaje na ochranu ovzduší a klimatu, od roku 2021 to byly investice do nakládání s odpadními vodami,“ upřesnil Halva.

21. ledna 2019