Budova Loutkového divadla v Opavě asi změní majitele, novým se stane město. | foto: eprogram.cz

Opavský magistrát koupí od husitské církve chátrající divadlo loutek

  • 0
Představitelé Opavy jednají s Církví československou husitskou o odkupu historické budovy loutkového divadla. Tu církev získala před dvěma lety po vleklém restitučním sporu se státem a Opava je tam v nájmu.

Objekt je ale v havarijním stavu. Město jej plánuje opravit. „Nabídli jsme církvi odkoupení pouze objektu loutkového divadla bez sousedícího obytného domu, který církev prodat neplánuje. Náš záměr byl Ústřední radou Církve československé husitské schválen,“ uvedl náměstek primátora Pavel Meletzký.

„Ano, jednáme. Nemovitost se skládá z bytového domu a loutkového divadla a město by koupilo jen loutkové divadlo,“ potvrdila tajemnice Ústřední rady Církve československé husitské Jana Krejčiříková.

Cenná kolekce loutek. Z dědictví po otci udělal syn v Opavě muzeum

Konkrétní podmínky prodeje strany ještě nedohodly. Podle pravidel církve bývá každá nemovitost přednostně nabídnuta všem jejím subjektům a teprve potom prodána jinému zájemci.

Historická budova loutkového divadla a přilehlý bytový dům jsou v havarijním stavu, kvůli bezpečnosti je lemuje přístřešek. Během letitých sporů, v nichž církev rozporovala odkup nemovitosti Jednotným národním výborem v roce 1949, protože za něj nikdy nedostala zaplaceno, objekty zůstávaly ladem.

Loutkové divadlo v Opavě stojí na Husově ulici.

Loutkové divadlo v Opavě stojí na Husově ulici.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Opavští měli divadlo v nájmu nejprve od státu, teď od církve. Zázemí tam mají divadelní soubory dětí i dospělých a divadelní sál hostí řadu kulturních akcí. Opavané v případě zisku budovy divadla plánují jeho celkovou rekonstrukci.

1. července 2017