ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Epidemie chřipky v kraji mírně ustupuje, covid se vyskytuje zřídka

  • 2
Počet pacientů s respiračními onemocněními v Moravskoslezském kraji klesl v porovnání s předchozím týdnem o devatenáct procent. Uvádí to statistika Krajské hygienické stanice v Ostravě.

„Jde především o viry chřipky a RS viry, které se projevují širokým spektrem postižení dýchacích cest od kataru horních cest dýchacích přes postižení průdušek až po zápal plic a postihují zejména malé kojence. Infekce covidu-19 se vyskytují zcela ojediněle,“ uvedl primář dětského oddělení Nemocnice Třinec Štěpán Rucki.

Nejméně nových pacientů, o 44 procent míň v porovnání s prvním lednovým týdnem, je na Bruntálsku. O 32 procent méně nemocných hlásí lékaři v okrese Karviná. Počty dětských pacientů tam ale zůstávají stejné.

„Po náročném minulém týdnu, kdy bylo naše oddělení zcela zaplněno, jsme měli výrazně klidnější víkend,“ uvedla primářka dětského oddělení Nemocnice Karviná-Ráj Barbara Widenková. „Včera opět čelila dětská příjmová ambulance náporu. Přijali jsme osm dětí, z toho jedno na jednotku intenzivní péče.“

Na Ostravsku je počet nově nemocných nižší jen o dvě procenta. „Na našem oddělení máme neustále plno. Z mého pohledu tedy epidemie spíše stagnuje, než že by se zlepšovala,“ uvedla Radoslava Černeková, zástupkyně primáře Oddělení plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Ostrava.