Zatím neznámý pachatel v Příboře na Novojičínsku střílel na čápa. Případ prověřuje policie. | foto: facebook Záchranné stanice živočichů v Bartošovicích

Střelec na Novojičínsku zasáhl čápa do křídla, policie hledá svědky

  • 8
Policie hledá neznámého pachatele, který na Zelený čtvrtek v Příboře na Novojičínsku postřelil čápa. Zraněný pták musel ještě týž den podstoupit operaci a není jisté, jestli se zotaví. Střelec je podezřelý z přečinu týrání zvířat. Policie potřebuje svědky.

Na čápa pachatel střílel ve čtvrtek 6. dubna. Zraněné zvíře lidé z bartošovické záchranné stanice živočichů odchytili poblíž příborské restaurace U Čápa, kde čápi hnízdí, a převezli ho na spolupracující ostravskou veterinární kliniku.

Střelec čápovi vážně poranil pravé křídlo. „Kost byla obnažena v délce osmi centimetrů a byla částečně roztříštěna - v postižené části těla byla řada drobných kostních úlomků. Zranění nebylo způsobené nárazem na atypický hromosvod, čáp v tomto prostoru u hnízda bezpečně zvládal přistání. Je to následek střelného zranění. V těle zůstal brok,“ informovala Záchranná stanice a Dům přírody Poodří v Bartošovicích na svých facebookových stránkách.

Čáp dva dny trpěl v železné pasti, zraněnou nohu mu museli amputovat

Záchranáři zveřejnili také fotografie a rentgenové a CT snímky postřeleného samce. „Jsou nasazena antibiotika a lék proti bolesti. Prognóza je nejistá až nepříznivá,“ konstatovali.

Čáp se zotavuje v Bartošovicích. I pokud by přežil, po zbytek života pravděpodobně zůstane v záchranné stanici.

Případ vyšetřuje policie. „Kriminalisté přijali oznámení představitelů Českého svazu ochránců přírody v Novém Jičíně o možném úmyslném zranění ohroženého druhu zvířete,“ informoval policejní mluvčí René Černohorský s tím, že pachatele podezřívají z týrání zvířete.

Upozornil, že čáp patří k ohroženým druhům živočichů a vyzval případné svědky, aby se přihlásili. „Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění pachatele či k důvodům jeho protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku 158,“ dodal policejní mluvčí.