Jedna skupina se snažila o výrobu a šíření marihuany. | foto: Policie ČR

Vykuk z Bruntálska naoko choval drůbež, přitom ale pěstoval konopí

  • 2
Hned dvě skupiny zabývající se výrobou a distribucí drog odhalili policisté na Bruntálsku. Jedna dovážela léky na vaření pervitinu z Polska a drogu pak prodávala, druhá pěstovala konopí a prodávala marihuanu, přičemž se snažila svoji činnost maskovat chovem drůbeže.

První skupina čítala sedm lidí, přičemž všichni měli jasně rozdělené role. Jeden muž nakupoval léky v Polsku a převážel přes hranice, další se zabýval výrobou pervitinu, žena pak drogy distribuovala na Bruntálsku. Zbytek se staral o nelegální vývoz do Německa.

Všech sedm osob ve věku 25 až 45 let, z toho dvě ženy, si už vyslechlo obvinění, pět z nich je ve vazbě. Za jejich počínání jim hrozí až desetileté vězení.

„Kromě jiného jsme zabavili i dva automobily. Jeden dokonce měl upravené zadní sedačky tak, že vznikly černé schránky pro převoz léků z Polska. Odhalili jsme i varnu, kterou však (pachatelé) umístili na Novojičínsko. Potvrdilo se, že co se týče pervitinu, tak na Bruntálsko se takřka výhradně dováží,“ řekl Petr Lapuník z oddělení obecné kriminality v Bruntálu, který pracuje ve specializovaném toxi týmu.

Někteří z obviněných už v minulosti porušili zákon právě v souvislosti s drogami.

Konopí rostlo na statku, pěstování kryl chov drůbeže

Druhá odhalená skupina z Bruntálska se zaměřovala výhradně na pěstování konopí vhodného pro výrobu a prodej marihuany. Hlavní pěstitel měl však neobvyklý zvyk. Konopí nechal dorůst jen do výšky deseti centimetrů, pak ho už přeprodával známým z Ostravska. Ti pak rostliny dopěstovali a šířili k odběratelům.

„Pěstitel se domníval, že pouhým předpěstováním sníží závažnost své trestné činnosti. Ale to se mýlil,“ upozornil Lapuník.

Z pěti obviněných lidí jsou tři ve vazbě. Policisté zajistili desítky rostlin. Při vyšetřování se také přišlo na to, že pěstitel se snažil svoji činnost maskovat chovem drůbeže na starém statku.