Městská nemocnice Bohumín.

Městská nemocnice Bohumín. | foto: Městská nemocnice Bohumín

Do bohumínské nemocnice se valí lidé, jejichž praktičtí lékaři neordinují

  • 18
Bohumínská městská nemocnice od rána zaznamenává velký zájem pacientů o ošetření. Důvodem je podle jejího ředitele Svatopluka Němečka fakt, že řada praktických lékařů omezila provoz svých ordinací. Nově musí pacienti svou návštěvu v nemocnici předem telefonicky domluvit.

Bohumínská nemocnice přitom ještě ráno neměla k dispozici respirátory. Aktuálně jich má asi stovku, což by jí mohlo vydržet zhruba na 2,5 dne.

Podle Svatopluka Němečka lidé nejčastěji chtějí pomoc interní či chirurgické ambulance. „Do nemocničních ambulanci se začali valit pacienti, kteří našli uzavřené ordinace praktického lékaře. Musíme se s tím nějak vyrovnat,“ uvedl Němeček.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák po dnešním zasedání krajského krizového štábu uvedl, že kraj požaduje, aby všichni praktičtí lékaři, kteří uzavřeli své ordinace, a to například kvůli nedostatku ochranných pomůcek, tuto skutečnost co nejdříve nahlásili kraji.

Nemocnice Bohumín

Před návštěvou nutno kontaktovat:

Interní ambulance: 596 096 464 (od 6 do 13 hodin)

Interní ambulance: 596 096 458 (od 13 do 6 hodin)

Chirurgická ambulance: 596 096 849

Gynekologická ambulance: 596 096 757

Plicní ambulance: 596 096 755

Další změny najdete na webu nemocnice zde.

„Je tady možnost využít toho, že když nemůžou ordinovat ve svých ordinacích, že by mohli pracovat v našich nemocnicích, kde jsou alespoň minimálně tyto ochranné pomůcky zajištěny,“ konstatoval hejtman.

Němeček uvedl, že nemocnice nyní situaci řeší tak, že přicházejícím na vrátnici změří teplotu a telefonicky je propojí s danou ambulancí. V případě, že je situace akutní, pacienti jsou odesláni za lékařem. Když jejich stav snese odklad, nemocnice je pošle domů.

Respirátorů je akutní nedostatek

Podle něj je nemocnice schopna zvýšený zájem zvládnout, nezbytně nutné je však to, aby měla dostatek ochranných pomůcek. Respirátory nemocnice předává hlavně na ambulantní pracoviště, která v největší míře přichází do styku s lidmi zvenčí.

Němeček řekl, že není možné za vzniklou situaci kritizovat praktické lékaře. Problém je nedostatek ochranných prostředků. „Situace s ochrannými pomůckami je velmi vážná, je jejich akutní nedostatek,“ konstatoval ředitel.

Instituce si ale snaží vzájemně vypomáhat, například Centrum sociálních služeb Bohumín už podle Němečka nemocnici nabídlo, že by pro ni mohlo šít roušky.

,