Vlk obecný (Canis lupus).

Vlk obecný (Canis lupus). | foto: AP

Útoky vlků v Beskydech řeší pohotovostní štáb. S odlovem zatím nepočítá

  • 0
První jednání kvůli opakovaným útokům vlků v Beskydech má za sebou nový pohotovostní štáb. Konkrétní kroky, jak v případě problematických jedinců postupovat, ale stále nejsou jasné. Škody na mrtvých hospodářských zvířatech v Beskydech se přitom počítají v milionech korun.

„Pohotovostní štáb jsme ustavili v předstihu,“ uvedl předseda štábu František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK). „Jeho plná činnost bude možná poté, co budou Moravskoslezským krajem a naší agenturou vydány výjimky dle zákona o ochraně přírody. Na ně pak navážou povolení ze zákona o myslivosti, která ale zatím v platnosti nejsou.“

Z jehněte zbyly kosti, ovci jsme nenašli, líčí chovatel. Vlci útočí i přes den

Na prvním jednání se nicméně štáb shodl, že situace na Jablunkovsku skutečně vyžaduje pozornost.

„Jakmile to zákon dovolí, přistoupíme k telemetrickému sledování vlků. Do té doby je budeme monitorovat v terénu. Pokud se změní závažnost situace, podnikneme další kroky,“ řekl Jaskula.

Je to škodná. Kraj povolí kvůli útokům na Jablunkovsku odstřel vlků

Krajský úřad by měl podle mluvčí Nikoly Birklenové vydat zmíněnou výjimku na přelomu listopadu a prosince. „Aktuálně řešíme dvě připomínky, které lidé v souvislosti s tímto procesem podali,“ sdělila Birklenová.

Podle ochránců přírody se situace na Jablunkovsku poslední rok zlepšila. Zatímco loni zaznamenali 64 útoků na ovce, letos jich evidují jen 28.

Lov vlků chovatelům ovcí na západě Slovenska nepomohl, tvrdí studie

Statistiky kraje jsou však jiné. „Letos máme zatím hlášeno 54 útoků, při kterých vlci zabili 244 ovcí, což je škoda 2,1 milionu korun. Loni vlci útočili sedmdesátkrát a způsobili škody za 1,3 milionu korun,“ uvedla Birklenová.

15. července 2022