Martin Černohorský stal v čele Slezské univerzity v letech 1992 až 1998.

Martin Černohorský stal v čele Slezské univerzity v letech 1992 až 1998. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Opavská aula nese jméno prvního rektora, Černohorský nedávno oslavil sto let

  • 1
Životní cestu svého prvního rektora Martina Černohorského včera symbolicky uctila Slezská univerzita slavnostním aktem - pojmenování opavské univerzitní auly jeho jménem.

Černohorský, jenž nově vzniklou vysokou školu vedl v 90. letech minulého století, oslavil 31. srpna sté narozeniny. Včerejší události se osobně zúčastnil.

„V Opavě jsem prožil roky soustředěného úsilí. Nová Slezská univerzita to vyžadovala. Jestliže byla jmenována v zákonu o prvních polistopadových univerzitách na prvním místě, chtěl jsem dokázat, že je správné ji vyslovovat s patřičnou úctou,“ vzpomněl Martin Černohorský na počátky Slezské univerzity. Tu vedl v letech 1992 až 1998.

„Jakmile sílila, snažili jsme se ji etablovat v rodině českých univerzit i v sídelních městech. Opava a Karviná se staly univerzitními městy, prvními v českém Slezsku. Nikdy to nebylo a ani nebude samozřejmostí. Proto je jejich prvotním posláním je stále posilovat,“ dodal první rektor a profesor fyziky Martin Černohorský.

O moravskoslezské univerzity je vyšší zájem, lákají i méně tradiční obory

Podle současných zástupců Slezské univerzity byla jeho role v počátcích školy nezastupitelná. „Bez určující osobnosti Martina Černohorského by se nové univerzitě dýchalo velmi těžce,“ konstatovala mluvčí Slezské univerzity Karin Martínková.

Slezská univerzita vznikla jako jediná z pěti, které byly zřízeny zákonem České národní rady ze dne 9. července 1991 takzvaně na zelené louce. „Nelze ani zdaleka postihnout vše, co pro stabilizaci a počáteční rozvoj naší univerzity vykonal,“ nastínila Martínková a jmenovala otevření Rakouské a Německé knihovny v Opavě, rekonstrukci objektu někdejší Zemské vlády slezské v opavské Masarykově ulici či uzavření prvních dohod o spolupráci mladé univerzity se zahraničními partnery.

V Opavě na podzim otevřou ojedinělý obor, propojí historii s uměním a médii

Po ustavení České konference rektorů se právě Černohorský stal jejím kancléřem. „Je ale nutné vyzdvihnout též jeho každodenní práci. Aby poznal prostředí, jež mu tak zcela cizí nebylo, do úplných detailů, neváhal absolvovat s dalšími členy Matice slezské poznávací zájezdy do míst spjatých s tradicemi regionu,“ dodala mluvčí.

Rektor, jehož alma mater byla a je Masarykova univerzita v Brně, se mimo jiné angažoval i ve zřízení nového ostravskoopavského biskupství.

22. května 2023