Ona

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Na otázky odpovídá

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

| všechny dotazy
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, psala jsem Vám minulý týden o tatínkovi (56 let), který má rakovinu plic - c343 bronchogenní ca levého dol. plic.laloku, cytol. malobuněčný ca, T2N2M1 (lu do obl.epigastria) st.p.pleuropneumonii levého dol. plic. laloku. bronchitis chron. fumat. byla nasazena systémová léčba chemoterapií v kombinaci cbdca, vp. Mám mám na Vás další dotaz. Kamarád tatínka nás informoval o léčbě pomocí léčebných frekvencí (CAFL) - půjčil nám knihu Léčba rakoviny, která fungovala od R. R. Rife. Vím, že je to spíše stimulace imunitního systému a že se zatím ve zdravotnictví nepoužívá, ale je možné si tuto léčbu u nás zajistit. Mám na Vás dotaz co na tuto léčbu frekvencí říkate a zda by se mohla spojit s léčbou co tatínek právě prodělává (chemoterapie). Chtěli bychom pro tatínka udělat vše pro jeho uzdravení nebo aspoň zlepšení zdravotního stavu, ale nechceme udělat něco špatně, proto se na Vás obracím s dotazem co na to říkáte jako odborník. Moc Vám děkuji za odpověď
Irena
Uvedenou metodiku léčby neznám. Není to standardní léčba uznávaná odbornou společností.
maligní melanom
Lekař zjistil že na ušnim bolci mam melanon,co to znamena,jak se to da vylečit
Knapčok Jan
Pokud se jedná o maligní melanom, tak je nutná především operace, histologie a pak celkové došetření, zda se onemocnění rozšířilo do organismu či nikoli a dle toho se stanoví další léčba.
Rakovina plic
JE MOŽNÉ ZJISTIT Z MAMMO MOŽNÝ NÁDOR NA PLICÍCH
MARIE
nikoli
Myelom
DOBRY DEN CHTEL JSEM SE ZEPTAT JESTLI SE DA POZNAT Z KRVE MNOHACETNY MYELOM A JESTI BY STE ME MOHL ASON TROCHU NASMEROVAT JAK SE TA KREV OZNACUJE A O KOLIK MA BYT TREBA SNIZENA NEBO ZVYSENA DEKUJI
PAVEL
Myelom se z krve nedá diagnostikovat. Musí se provést trepanobiopsie kosti.
Diagnostika
muj otec ma onemocneni auortzm ktera se postupne zvetsuje kazdym dnem muzete mi napsat jake vedou k tomu priciny a zda se to da vylecit predem dekuji za rychlou odpoved monika
monika
Nevím , co je auortzm.
ORL nádory
Dobrý den, již jsem psala, jde o CA supraglotis, již známe TNM: T2-3 N 2 b-c a M- 0. Postiženy jsou krční uzliny. je indikován k totální laryngektomii. Myslíte, že se může vyléčit? Bojíme se, aby se ještě neudělaly meta, když jde na operaci až za 14 dní. Jak rychle se to může šířit? Vím, že se to nedá tak úplně říci, ale je možné, aby se meta rozšířily z uzlin do organismu v tak krátké době? Po operaci je ještě indikován k radioterapii. Děkuji moc Jana
Jana
Konzultace tohoto typu se mohou provádět jen při osobním vyšetření.
Diagnostika
Dobry den pane docente,do Plzne na konziliarni ambulanci jsem volal zhruba pred mesicem,odpoved sestry znela: v pripade ze nemate diagnostikovany nador tak se obratte na jineho lekare. U nas prijimame az pacienty s diagnostikovanym nadorem... To se tyka dotazu zhruba pred 14 dny.
petr
Bohužel nevýhodou tohoto systému je, že nemám možnost nahlédnout do historie konkrétního dotazu, takže nevím, čeho se dotaz vlastně týkal.
Rakovina prostaty
Už mi bylo 82 roků. Ve 12/2009 mi byl při biopsii objeven tumor prostaty GS 3+3. Vzhledem k věku mně doporučili užívat Androcur pro snížení Testosteronu.Původní PSA před biopsií 10,6. Dále necelých 9 měsíců užíván Androcur. Ve 9/2010 po užívání Androcuru PSA O,28 9-12/2010 bez léčby PSA 2,85 Dále léčba do 3/2011 PSA 0,23 3/2011 - 12/2011 bez léčby (9 měsíců) PSA 8,47 Dále léčba do 3/2012 PSA 0,39 3(2012-6/2012 bez léčby (Jen 3 měcíce) PSA 7,01 !!!!! Překvapivě rychlý nárůst PSA v tomto období při přerušení léčby a prudký nárůst Testosteronu z 4,1 na 23,5 . Nárůst PSA dvakrát až třikrát větší než v roce 2010 a 2011. Dotaz: Proč se nyní tyto výkyvy více než dvojnásobně zvětšují. Nemohlo se zapouzdření tumoru nějak narušit? Jinak jsem zcela fit. a žádné bolesti nemám.Údaje si zaznamenávám do grafu a prudké zvyšovánáí PSA i testosteronu více vynikne. Nyní opět budu užívat Androcur 3 měsíce. Moc Vám děkuji pane profesore za odpověď.
Hrdlička Miroslav
Konzultace tohoto typu lze provádět jen při osobním vyšetření.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat. Tchýni byl před 3 roky diagnostikována rakovina jater. Po roce a půl metastázy na mozku. Na léčbu vše reagovalo, ale zcela vymítit se nic nepodařilo. Nyní nemůžou další metastázy dohledat. Jsou si jistí že někde jsou ale nemůžou přijít na to kde. Před měsícem tchýně přechodila zápal plic a od té doby má vodu na plicích a dvakrát týdně jí odsávají (kolem 1l). Současně má nasazenou léčbu snad červenými izotopy?! Víme, že se už nikdy neuzdraví jen by nás zajímalo zda má před sebou roky nebo dny? Spoustu věcí nám bohužel, zatajuje.
Jaja
Bohužel neznám diagnózu, takže Vám těžko mohu něco poradit. Rakovina jater může být různého původu a od toho závisí i prognóza, ale nejenom od toho.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, mám 2 roky po hormonální léčbe a ozáření prostaty. T3bM0N0 G7. Nyní mi PSA roste z 0,1 po roce na 1,2, je mi 58let. Je vůbec možné, přežití i dalších 10let. Jsem z toho ve velkém stresu a mám strach...... Moc děkuji za odpověď.
adam
Hodnota PSA se zvyšuje, to je jasné. Vyšetření začínáme provádět až při hodnotách kolem 2,0. Zatím doporučuji jen častější sledování PSA a to á 2 měsíce.
Rakovina prsu
Dobrý večer pane doktore,věk 37,jsem měsíc po operaci,v nejbližší době bych měla začít s následnou léčbou,moje diag.:G3 invaz.duktální karcinom,8500/33,C509, pTNM(7):pT1c(18mm) N1(sn)(sn uzliny 1/3-metastáza v 1 ax.uzlině (sent.3mm),pN1a (uzliny celkem 1/10),bez propagace přes pouzdro uzliny),L1 V0,ER:100% pozitivní, PR:100% pozitivní,lymfangioinvaze:ano,V primárním tumoru i v metas.vysoce pozitivní receptory 100% při vysoké proliferační aktivitě 75%(v metas.střední proliferace 31%), HER-2 amplifikace. Chtěla bych se Vás zeptat o jaký typ nádoru se jedná, a jaké jsou šance na úplné vyléčení? Velmi děkuji za odpověď a přeji hezký večer.
Martina
Konzultace tohoto typu lze provádět jen při osobním vyšetření.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se informovat, manželovi dnes provedli koloskopii kde mu zjistili 2 diminutivní polypky kolorekta ( 1 zřejmě reaktivní po ligaci vnitř. hemoroidů - histol. A, v sigmatu přisedlý polyp 3 mm (O-is) odstraněn kleštěmi histol. B. Čeká na histologii a my máme 29. 6. 2012 odjet k moři, nevím co mám dělat, poradite mi a jak to s ním vypadá. Děkuji
Ivka
Poradit mohu jen to, že opravdu zásadní je histologie daných polypů. Polypy nemusí vůbec nic znamenat, ale mohou to být i polypy maligní. Z popisu se to nedá poznat.
Diagnostika
je možné z mamog. prsu najít stín na plicích
marie
teoreticky i ano a to jen v oblasti, která se při mamografii dostane do rtg pole. Tedy nikoli z celých plic.
Rakovina prostaty
Jsem objednán k RAPE s pánevní lymfadanectomií. chtěl bych vědět co znamená - cT2bNxM GS 3 4 PSA 6,43. biopsie 24/05/12 pr. lalok + apex GS 3+3
Jan
Je to popis rozsahu nádoru, bez uvedení o jaké postižení uzlin se jedná. Nutno vyčkat definitivní histologie a výsledku operace. PSA je sice vyšší, ale není natolik vysoké, aby jednoznačně svědčilo pro přítomnost metastáz, ale rozhodující je stejně celkové vyšetření.
urologické nádory
Dobrý den,pane doktore,můj otec v březnu šel na urologii,měl problémy s varlaty zduřelýmy a krev v moči.Po nejakých výsledcích z krve,moči,sona,mu doktor řekl,že má nefunční ledvinu a nějakej nález,který se mu nelíbil.Následné CT hlavy,a nevím už čeho všeho,následné odebrání vzorku a rozeslání do 2 nemocnic,protože se jim tam něco nelíbilo,uplynul měsíc,další měsíc jsme čekali na výsledky k čemuž měl v diagnoze C 64 nádor na ledvině(4-5cm,přesněji to nevím a další specifikaci),a na rozhodnutí od lékařů,jakou léčbou pokračovat.Když se rozhodli ve formě drahých prášků,tak zase nyní čekáme další měsíc na vyjádření od pojišťovny,jestli mu je bude proplácet.Tak kde to proboha jsme?Otcovi je 67 let,zřejmě další človíček na kterém pojišťovna ušetří?Zdá se mi,že vše trvá dlouho a dávno nějakýma léky už se léčit měl.Napadla nás hned,že by se ta ledvina mohla vyndat,ale asi to není tak jednoduché,že?Děkuji moc za Váš čas a budu rada za odpověď,či že naději máme.Děkuli Vám.
Pavla
Ohledně prognózy Vám toho moc neřeknu, protože nemám dostatek informací, ale pokud se týká pojišťovny, tak je situace opravdu velmi závažná a docházejí peníze a pojišťovna se brání vyplácet drahou léčbu, která by měla být, podle ústavy, pro všechny. Dobré je, jít přímo, jako pacient na pojišťovnu s dopisem od lékaře a nenechat se odbýt, že léčba je určitě proplacená paušálem. Musí Vám přímo napsat, že léčbu proplatí i mimo paušální platby nemocnici.
Diagnostika
DOBRY DEN JSEM PO OPERACI NAD. NA LEDVINE PRED TREMI LETY NYNI PRI SCINTI. JE POPISOVAN DISKRETNI NALEZ NA PANVY ALE VYRAZNEJSI NEZ PRED PUL ROKEM KDE BYL JEN NAZNACEN LEKAR PISE ZE MUZE JIT O NESPECIFICKY BENINGNI NALEZ,DIF.DG.VSAK NELZE ZCELA VYLOUCIT ANI JINOU ETIOLOGII NASLEDNE PROVEDEN RTG CNIMEEK KDE JINY LEKAR REKL ZE V TECH MISTECH JE URCITE PROJASNENI POTOM PROVEDENO CT PANVE KDE POPISUJI SKELET BEZ META DESTRUKCE A V PODEZRELEM MYSTE NEJSOU PRUKAZNE ANI JINE STRUKTURALNI ZMENY SKELETU DALE PROVEDENA MR PANVE KDE POPISUJI ZACHYCENY SKELET PANVE BEZ SIGNIFIKANTNICH LOZISKOVYCH ZMEN BEZ DESTRUKCE TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT KTEREMU VYSETRENI SE MUZE VERIT KDYZ NA SCINTI POPISUJI DISKRETNI LOZISKO A NASLEDNE CT ANI MR NIC NEPROKAZALA TAKK NEVYM JESTLI SE MAM OBAVAT PRIPADNE METASTAZE NEBO JESTLI KDYZ CT ANI MR NIC NEODHALILATAK TAM NIC NENI DEKUJI
PAVEL
Konzultace tohoto typu jsou možné jen při osobním vyšetření.
Diagnostika
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, příbuzné byla napsána diagnoza: játra výrazně tísněna objemnými cystoidními septovanými MTS ložisky implanovanými na povrch jater v kombinaci s ascitem, játra jsou nehomogenní s peribiliární hyperechogenější strukturou v obou lalocích, avšak intra ani extrahepatické žlučovody nejsou dilatované. Chtěla jsem se zeptat na její prognozu, na onkologické klinice jí pozastavili chemoterapie a doporučili hepatoprotektiva + analg.terapii. děkuji Jana
Jana
Z uvedeného nelze stanovit prognózu. Musel bych znát více informací a mít možnost pacienta osobně vyšetřit.
Diagnostika
dobry den, chtela bych se zeptat na plexiformni fibrohistiocytarni nador podkozi. CO to vlastne je a jestli je to nebezpecne. Dekují, Tereza
tereza
Není to zcela úplná histologie, proto se k tomu nemohu vyjádřit.
urologické nádory
pravděpodobně mám rakovinu penisu ( venerologické vyšetření bylo negativní) nehojící se léze o velikosti asi 0.8 mm, 1 měsíc. Rád bych zahájil léčbu ,urologie a ongologie. Existuje nějaké centralizované pracoviště již s dostatečnými zkušenostmi, kde začít - jsem z Prahy
Vladimír
V Praze máte něolik možností - FN Motol - urologická klinika, FN Thomayerova nemocnice - onkologie nebo urologická klinika u Karláku.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jeto závažné manžel má PSA 3,85 a PPSA 13,5.DĚKUJI ZA ODPOVĚD
JULIE
PSA 3,85 je v normě - záleží ještě na podílu volné frakce PSA, ale hodnota 13,5 je již zcela patologická a musí dojít k došetření - biopsie prostaty.