Marie Zbořilová není jen běžná dentální hygienistka. Na sociálních sítích...

Marie Zbořilová není jen běžná dentální hygienistka. Na sociálních sítích publikuje informace vyvracející mýty ve svém oboru. Její videa sledují desetitisíce lidí. | foto: Archiv Marie Zbořilové

Nejlepší ústní vodou jsou naše vlastní sliny, říká dentální hygienistka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Když jsem viděla, jak si lidé čistí zuby, musela jsem se držet, říká olomoucká dentální hygienistka Marie Zbořilová. Snaží se vyvracet zažité mýty o ústní hygieně s pomocí sociálních sítí a videí o tom, jak správně pečovat o chrup. V rozhovoru také například vysvětluje, kolik ploch k čištění každý zub má.

„Lidé často říkají, že mají onemocnění zubů v rodině, že za vše může genetika. V rodině však mohou mít jen špatnou techniku čištění zubů,“ říká čtyřiadvacetiletá žena z Olomouce, která miluje cestování, surfování na moři a cvičení na balanční desce.

Jaké jsou nejčastější mýty, se kterými se setkáváte?
Nejčastějším mýtem jsou bělicí pasty. Aby skutečně bělily, musely by obsahovat peroxid vodíku, jenže evropské regulace připouštějí pouze jeho minimální množství, které nemá žádný efekt. Bělení lze zajistit pouze s pomocí dentální hygienistky nebo zubního lékaře, přičemž ani ordinační kvůli krátkodobosti moc nefunguje. Nejúčinnější je pod dozorem odborníka. Dalším mýtem jsou třeba ústní vody.

Každý by měl používat ten nejjemnější kartáček. To, že by měl být tvrdý, je vlastně další mýtus. Kartáček by měl být co nejjednodušší, rovně střižený, s malou hlavičkou a velmi jemnými vlákny.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se