ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ZOO Olomouc

Olomoucká zoo finišuje další kus safari, vláček má mezi vlky vyjet v květnu

  • 3
Novou atrakci na letošní sezonu chystá olomoucká zoo na Svatém Kopečku, zhruba za dva měsíce otevře další kus safari. Vláček s lidmi vjede přímo mezi vlky, velká proměna zahrady tak bude za polovinou.

Přibližně v půlce května plánuje olomoucká zoo na Svatém Kopečku zpřístupnit návštěvníkům další části svého safari, v němž lidé usazení v turistickém vláčku vjíždí přímo mezi zvířata.

Tentokrát ovšem půjde o smečku šelem s bílou srstí – vlky Hudsonovy. Jejich nový výběh zabere zhruba půldruhého hektaru, přesné datum otevření pak záleží i na tom, jak rychle se vlci sžijí s projíždějícím vláčkem plným lidí. 

Na vagoncích již dříve v rámci příprav na safari se šelmami přibyly stahovací drátěné rolety.

„Vlčí safari otevřeme přibližně v polovině května, rádi bychom to zvládli před začátkem hlavní návštěvnické sezony. Záleží samozřejmě na financích, počasí a také na tom, jak rychle si vlci zvyknou na projíždějící vláček,“ popsal Radomír Habáň, ředitel olomoucké zoologické zahrady.

„Vlky budeme na vláček adaptovat postupně. Nejprve jejich částí safari projede traktor, pak zkusíme auto, poté prázdný vláček, který posléze při další jízdě zaplní naši zaměstnanci,“ dodal ředitel. Podobný postup se tady osvědčil už před otevřením předcházejících etap.

Otevření další části safari oddálilo zpustošení zoo

Svatokopecké safari zoo buduje od roku 2012, v provozu jsou už dvě části – euroasijská, kde žijí například jeleni, kozorožci, zubři či losi, a africká s antilopami a žirafami. 

Na trase vláčku bude vlčí safari v pořadí hned druhé po euroasijské části. Oddělovat je bude – především kvůli bezpečí kopytníků – dvojitá brána. Kompletně hotové safari má mít pět částí, po vlčím areálu se začne pracovat na výbězích pro zvířata z Austrálie a Arktidy. 

Na safari se dohromady promění sedmnáct původních výběhů, zabere tak přibližně devatenáct hektarů, což je téměř polovina rozlohy zahrady.

Otevření části s bílými vlky, jejichž domovinou je okolí Hudsonova zálivu na východě Kanady, však měla zoo v plánu již dříve, celý loňský rok se mu ale tamní zaměstnanci nemohli věnovat. 

Čas i energii jim vzala likvidace následků ničivého vichru Eberhard, který v areálu loni v březnu za jedinou noc pokácel 1 840 stromů. Zůstala za ním škoda atakující částku deset milionů korun. 

„Veškeré finance určené původně na vlčí safari jsme museli přesměrovat právě na likvidaci následků vichřice,“ doplnil Habáň.

Vše zkomplikovala i jiná agresivní smečka

Do příprav otevření třetí části safari přitom již dříve zasáhla také zvířata, která žila v místech, kde již brzy bude jezdit vláček. Původně však šlo o teritorium smečky agresivních vlků iberských, kteří by se se svými vzdálenými příbuznými s bílou srstí nesnesli. A přitom právě jejich výběh zahrada k vybudování safari potřebovala.

Svatokopečtí zpočátku počítali s tím, že vlky iberské převezou do zoo v Jerezu ve Španělsku, ta je ale nakonec po více než ročních průtazích v roce 2015 odmítla.

„Část smečky vlků iberských se nám nakonec podařilo o rok později odvézt do zoologické zahrady v Jihlavě, zbylá zvířata zemřela přirozenou cestou v důsledku stáří. Do budování safari bychom se ale nakonec pustili, i kdyby žili. Jejich výběh bychom ze safari vyčlenili,“ uvedla před časem mluvčí zahrady Karla Břečková.

Ředitel Habáň si od safari dlouhodobě slibuje vedle zatraktivnění zahrady také zvýšení její návštěvnické kapacity. Vláček, který už roky lidi mezi jednotlivými výběhy vozí, totiž křižuje cesty, jež využívají i pěší návštěvníci. Jakmile se ale otevře celé safari, dostane lokomotiva s vagonky svoji vlastní trasu vedoucí přímo mezi zvířata.

„Usnadníme tak průchod pěším, maminky s kočárky se už nebudou muset vláčku vyhýbat. Díky safari odkloníme i naše auta, která obsluhují jednotlivé výběhy,“ vyzdvihl již dříve Habáň.