Recidivista si za vraždu cyklistky v Olomouci odpyká 25 let, odvolání stáhl

  • 11
Za brutální vraždu z loňského jara si Rostislav Basler nakonec odpyká 25 let vězení. Proti trestu se nejprve odvolal, ovšem před olomouckým vrchním soudem zase své odvolání stáhl.

„Obžalovaný vzal své odvolání zpět. Nesetkáváme se s tím příliš často. Tím je potvrzen původní rozsudek 25 let,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik. 

„Klient mě o tom předem neinformoval, překvapilo mě to, ale je to jeho právo,“ sdělil Baslerův obhájce Martin Začal.

Rostislav Basler bude pykat za mimořádně krutou vraždu náhodně vytipované ženy, kterou udeřil sekerou do hlavy, bodl nožem a rdousil. Ke svému činu se přiznal, ale potom nesouhlasil s výší uloženého trestu.

Vražda se odehrála loni 15. dubna na okraji Olomouce. Vrah si počíhal na jednapadesátiletou cyklistku. Když odmítla jeho žádost o sex, hned ji surově napadl. Podle policistů žena utrpěla řadu zranění a zemřela na místě.

Basler navíc útočil jen tři měsíce po propuštění z vězení. Vyšetřovatelé zjistili, že ženy napadl v minulosti už třikrát. To, že by se mohl napravit, znalci v oboru vyloučili a stanovili u něho diagnózu sexuální deviace a agresivní sadismus.

Krajský soud v Olomouci díky dostatečným důkazům i přiznání pachatele v tomto případu rozhodl za jediný den.