VIDEO: Autem bez kol pohnou vozíky od hasičů, dostanou se všude

  • 7
Olomoučtí hasiči vyvinuli speciální transportní vozíky, které jim usnadní zásah třeba u hořících elektromobilů nebo nepojízdných aut ve špatně přístupném místě. Díky nim už nevadí, že auto samo je právě třeba i bez kol.

S hořícím autem v podzemní garáži si hasiči umí poradit. Problém je, když plameny vyskočí z auta na elektrický nebo hybridní pohon.

„Zapouzdřené baterie uvnitř představují komplikaci při hašení zejména proto, že k vývoji tepla a zplodin hoření dochází uvnitř skrytého a nedostupného akumulátoru,“ uvedla Lucie Balážová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Olomoučtí hasiči však přišli na řešení. „Vyvinuli ve spolupráci se strojaři speciální sadu pro manipulaci s vozidly. V podstatě se jedná o soubor unikátních pojízdných vozíků. Na ně se vůz naloží a vyveze se z ohroženého prostoru na volné prostranství,“ popsala mluvčí.

V republice i v Evropě se jedná o jedinečný technický prostředek. „Sada pro manipulaci s vozidly slouží především k evakuaci nepojízdných automobilů a lehkých užitkových vozů o hmotnosti i kolem 4 000 kilogramů tam, kde je výškově či jinak omezený přístup těžké techniky a odtahové služby,“ přiblížila.

Parametry sady

Čtyři vozíky, čtyři podložky pro auta s poškozenými koly, vázací prvky, pneumatické zvedáky
Nosnost: 1 000 kg/vozík
Hmotnost vozíku: 38 kg
Maximální rychlost: 5 km/h

Vynález jim usnadní zásah v podzemní garáži, vícepodlažním parkovacím domě či na jeho střeše.

„Výhodou je, že můžeme díky těmto prostředkům pohybovat i s automobily uzamčenými, poškozenými a nepojízdnými. Zároveň však v případě použití manipulačních vozíků nedochází k sekundárním škodám,“ vyzdvihla Balážová.

„Čeští hasiči jsou známí svou flexibilitou a schopností operativně reagovat. Jsem rád, že u sboru máme i kolegy, kteří se podílí na vývoji a testování nových prostředků,“ řekl Petr Ošlejšek, náměstek ředitele HZS Olomouckého kraje.

Výhodou hasičského typu vozíku je, že ho i s nákladem uvezou sami záchranáři, ale lze jej i zapřáhnout.

„S nákladem mohou pohybovat samotní hasiči, ale i vlečným, popřípadě brzdným automobilem,“ naznačila mluvčí s tím, že veškeré vybavení se vejde do přívěsného vozíku. Jak se s ním manipuluje, že dobře vidět ve videu.

Sadu doplňují vedle čtyř ocelových vozíků i vázací popruhy pro uchycení kol i jednotlivých vozíků mezi sebou. Výhodou také je, že lze auto na vozících převézt i přes příčný práh nebo ostrý nájezd do garáží.

„Podzemních garáží a parkovacích domů přibývá stejně jako elektromobilů. Předpokládáme jejich nasazení ve větších městech kraje,“ uzavřela mluvčí.