Moderní autobusové nádraží v Šumperku se dostalo do finále soutěže Chytrá města 2021. | foto: Rostislav Hányš, MF DNES

Chytré město. Moderní nádraží Šumperku je ve finále prestižní soutěže

  • 2
Jedním z finalistů prestižní soutěže Chytrá města 2021 se stal i Šumperk. O vítězství se bude ucházet moderní autobusové nádraží, které bylo dokončeno začátkem letošního roku. Je plné technologií, které zpříjemňují cestujícím čekání na spoje.

„Všechna chytrá řešení, která postoupila mezi finalisty, budou vystavena na velkoformátových deskách v prostorách Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze, kde si je tak bude moci prohlédnout i veřejnost,“ sdělil šumperský místostarosta Jakub Jirgl.

Šumperské autobusové nádraží se uchází o cenu v kategorii doprava a mobilita.  Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže se uskuteční 2. prosince v Praze, pokud to ovšem epidemická situace dovolí.

Stavební práce na novém terminálu odstartovaly v květnu roku 2019, první autobus vyjel z rekonstruovaného terminálu v lednu 2021. V současnosti tam zastavuje ve všedních dnech na čtyři sta autobusů a terminálem projde denně na osm tisíc cestujících.

Ekologie a moderní technologie

Projekt spojuje ekologická řešení a nejmodernější technologie. Na střechách nových nástupišť, na výpravní budově i zastávce MHD jsou zelené střechy.

Jsou zavlažovány programovatelnou závlahou z akumulační nádrže, která zachycuje dešťovou vodu. Na nástupištích jsou vzrostlé stromy, tvůrci projektu využili také chytré technologie, díky nimž je snižován světelný smog, hlučnost i emise.

Mobiliář doplnily chytré lavičky, cestující mají k dispozici bezdrátové nabíječky i klasické a USB zásuvky na dobíjení mobilních telefonů a dalších zařízení. 

„Nástupiště osvětlují chytré lampy, které reagují na pohyb a dle potřeby mění intenzitu osvětlení. Samozřejmostí je možnost wi-fi připojení,“ vyjmenoval šumperský místostarosta Jakub Jirgl.

Velkorysý projekt zahrnoval nejen kompletní rekonstrukci autobusového nádraží, ale také prostor přednádraží na protilehlé straně páteřní Jesenické ulice.

V přednádraží je nyní prostorné parkoviště pro auta i autobusy a moderní cyklověž pro uložení 118 bicyklů.

Náklady na realizaci autobusového nádraží a okolí dosáhly částky 169 milionů korun. Investorem stavby bylo město Šumperk ve spolupráci se společností ČSAD Ostrava, která financovala výstavbu výpravní budovy.

Soutěž Chytrá města je klíčovou soutěží svého druhu v České republice. Hlavním cílem je propagace konkrétních projektů a dlouhodobých strategií celostních modelů SMART CITY.

Je určena nejen pro města, ale také obce a kraje, které se chtějí zapojit do sdílení dobré praxe při využívání postupů a trendů při dlouhodobě budované koncepci SMART CITY.